Evropa

SAD odbacuju sve opcije koje uključuju dve države za Kipar

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

07:11

SAD odbacuju sve opcije koje uključuju dve države za Kipar
SAD odbacuju sve opcije koje uključuju dve države za Kipar - Copyright EPA/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države odbacuju bilo kakvo rešenje za Kipar koje bi uključivalo dve države, što je ovih dana predložio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, rekla je američka podsekretarka za politička pitanja Viktoria Nuland.

Upitana tokom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, Nuland je rekla: "Da, apsolutno".

"Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obe zone i obe zajednice, može doneti mir i stabilnost na Kipru", rekla je američka podsekretarka za politička pitanja, prenosi Rojters.

Tokom posete severnom, turskom delu Kipra turski predsednik Erdogan rekao je da se "nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dve države" na ostrvu.

Kipar je podeljen između Republike Kipar, članice Evropske unije, koja ima vlast na južnom delu ostrva, i samoproglašene Turske Republike Severni Kipar, proglašene 1983, koju jedino priznaje Turska.

Turski predsednik je takođe proglasio nastavak ponovnog otvaranja naselja Varoša, dela Famaguste, fantomskog grada i simbola podela na ovom mediteranskom ostrvu.

Pregovori o sudbini Kipra u zastoju su od 2017. U aprilu je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji UN, koje nadgledaju tampon-zonu između dva dela ostrva, završio neuspehom.

Komentari (0)

Evropa