Evropa

Poljska istražuje da li je epidemija legionarske bolesti akt sabotaže

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

22:46

Poljska istražuje da li je epidemija legionarske bolesti akt sabotaže
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska agencija za unutrašnju bezbednost istražuje da li je izbijanje legionarske bolesti u Žešovu možda bio akt sabotaže s obzirom na ulogu grada kao centra za snabdevanje NATO-a Ukrajini.

Od ove plućne bolesti u Žešvu je umrlo sedam osoba, dok je 113 hospitalizovano, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Blumberg.

Istraga ima za cilj da isključi bilo kakav spoljni čin koji je mogao da dovede do izbijanja ove bolesti, rekao je Stanislav Zarin, portparol poljskih bezbednosnih službi, na platformi X (Tviter).

Žešov, oko 100 kilometara od ukrajinske granice, postao je kapija za zapadnu humanitarnu pomoć i vojne zalihe otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini pre 18 meseci.

U gradu sa oko 200.000 stanovnika stacionirani su američki vojnici kao i sistem protivvazdušne odbrane Patriot, a on je tranzitno čvorište za mnoge zvaničnike na putu za Kijev, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Lokalne vlasti sprovode testove i očekuju da će u ponedeljak saznati izvor izbijanja bolesti, rekla je za radio RMF Eva Leniart, šef regionalne vlade.

Zarazu je najverovatnije izazvala voda u sistemu snabdevanja i situacija je pod kontrolom, rekla je ona.

Legionarska bolest je težak oblik zapaljenja pluća koju kod ljudi može da izazove bakterija iz roda Legionella. 

Smrtnost pacijenata iznosi 5 – 10 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. 

U 2021. godini u Evropskoj uniji je prijavljeno oko 10.700 slučajeva ove bolesti, sa 704 poznata smrtna slučaja, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Komentari (0)

Evropa