Evropa

RAT U UKRAJINI Poginula tri ukrajinska pilota u sudaru trenažnih aviona, Putin potpisao dekret o borcima Vagnera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2023

-

08:59

RAT U UKRAJINI Poginula tri ukrajinska pilota u sudaru trenažnih aviona, Putin potpisao dekret o borcima Vagnera
RAT U UKRAJINI Poginula tri ukrajinska pilota u sudaru trenažnih aviona, Putin potpisao dekret o borcima Vagnera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 549. dan rata u Ukrajini. U centru pažnje svetskih medija i dalje je pad aviona na čijem spisku putnika je bio šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin. Istraga je u toku, a pronađeno je 10 tela i crna kutija. Kada je reč o borbama na frontu u Ukrajini, načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili izjavio je da se ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije odvija sporo i da je imala samo delimičan uspeh, ali je istakao da je prerano reći da je propala. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom o sporazumu o izvozu žita Crnim morem. 

Ključni događaji:

  • Na mestu pada Vagnerovog aviona pronađeno 10 tela i crna kutija 
  • Bajden: SAD pokušavaju precizno da utvrde kako je pao Prigožinov avion 
  • Orban: Prekid vatre, pa onda mirovni pregovori 
  • Blumberg: Izvoz naftnih derivata iz Rusije najniži u poslednjih 15 meseci 
  • Zelenski sa Fidanom razgovarao o sporazumu o izvozu žita Crnim morem 
  • Mili: Prerano je reći da je ukrajinska kontraofanziva propala 

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.28 Borelj: Evropske sankcije ograničile ekonomske i političke opcije Rusije

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da su tokom ove godine evropske sankcije ograničile političke i ekonomske opcije Rusije, uzrokujući finansijsku napetost i ograničavajući zemlju na ključnim tržištima, povećavajući trgovinske troškove za Kremlj i značajno degradirajući industrijske kapacitete zemlje.

Borelj je napomenuo da je od početka invazije na Ukrajinu, EU već uvela 11 paketa sankcija Rusiji. Pored toga, Evropska unija je uvela zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za više od 1.500 ljudi i oko 250 organizacija iz Rusije.

"Da bismo zaustavili rat, moramo da ostanemo na kursu", rekao je Borelj, saopšteno je iz EU. 

Prema rečima šefa diplomatije EU, ruska ekonomija se smanjila za 2,1 odsto u 2022. godini.  Konkretno, proizvodnja automobila za 48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ostale transportne opreme za 13 odsto, a proizvodnja računara, elektronike i optike za osam odsto.

Pored toga, naveo je, trgovina na malo u Rusiji pala je za 10 odsto, a na veliko za 17 procenata. Borelj je naglasio da je, u poređenju sa 2021, 58 odsto ukupnog uvoza EU ​​iz Rusije već zaustavljeno. 

Prošle godine, naveo je, uvoz energenata je smanjen za skoro 60 odsto, uključujući gvožđe, čelik, plemenite metale i drvo. Za prvi kvartal 2023. godine uvoz energenata smanjen za 80 odsto, dodao je.

Izvoz robe iz EU, prema rečima Borelja, bio je 52 odsto ispod godišnjeg proseka pre početka invazije. Istovremeno, napomenuo je, izvoz evropske robe dvostruke namene i naprednih tehnologija potrebnih Rusiji za proizvodnju oružja za rat protiv Ukrajine opao je za 78 odsto u 2022. godini u poređenju sa periodom 2019-2021.

23.08 Zelenski: Počeli pregovori s Kanadom o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Kanada počele su pregovore o  bezbednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Počeli smo pregovore sa Kanadom o bilateralnom dokumentu o bezbednosnim garancijama. Ranije smo počeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To će Ukrajini dati mnogo više mogućnosti", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Takođe je napomenuo da se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

"Naš tim nastavlja sa radom. Sada postoji skoro 30 zemalja ukupno, uključujući G7. Biće ih još", istakao je predsednik Ukrajine.

Na samitu NATO u Viljnusu 11. i 12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini, a više od 20 zemalja je već pristupilo deklaraciji.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

20.22 Danilov: U udaru na Krim korišćena je nova, moderna ukrajinska raketa

U udaru na ruski protivvazdušni sistem na Krimu u sredu 23. avgusta, korišćena je "nova, potpuno moderna" ukrajinska raketa, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

"Raketa ukrajinske proizvodnje radila je besprekorno'', rekao je on za Ukrajinski radio, govoreći o napadu na protivraketni odbrambeni sistem u Olenivki na severozapadnom delu Krima.

Eksplozija je uništila ruski PVO sistem S-400. Prema ukrajinskim obaveštajcima, uništen je ceo sistem, zajedno sa svim projektilima i ljudstvom, prenosi Kijev independent.

Dan nakon udara, ukrajinske snage iskrcale su se u Majak, pet kilometara od Olenivke, i podigle ukrajinsku zastavu u okviru zajedničke operacije mornarice i obaveštajnih jedinica. U blizini Majaka nalaze se radarska baza i baza radiotehničkih trupa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Portparol obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima da ne može da objavi detaljne informacije o operaciji 24. avgusta, ali da je "imala karakteristike racije". Jedan obaveštajni izvor je kasnije potvrdio Ukrajinskoj Pravdi da je to deo "skupa mera" u okviru dugoročne operacije, kao i udar na Olenivku.

21.59 Mađarska spremna da zabrani uvoz ukrajinskog žita od 16. septembra

Da bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada će zabraniti uvoz ukrajinskog žita u Mađarsku od 16. septembra, a to će, ako bude potrebno, biti jednostrana suverena odluka, izjavio je ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

"Ukoliko Evropska unija ne uspe da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica  u Evropu pre isteka mere 15. septembra, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda na koje je prvobitno uticala mera EU, a ne četiri koja su trenutno zabranjena'', rekao je Ištvan Nađ na festivalu Tranzit u Tihani, u zapadnoj Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

Prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima prošle godine bila je poslednji u nizu šokova koji su pogodili mađarske poljoprivrednike, uključujući pandemiju koronavirusa, suše, rat i njegove posledice, istakao je ministar. Dodao je da, iako se očekuje da će berba kukuruza biti rekordna, trgovinu i dalje muči jeftina konkurencija.

21.15 Ređaju se izveštaji o napadima dronovima na region Moskve i na Krim

Snage ruske protivvazdušne odbrane odbile su novi napad dronovima na Moskvu koji je primorao tri glavna aerodroma na privremenu obustavu rada. Region Moskve je često bio na meti napada u proteklim nedeljama, iako nije bilo izveštaja o većoj šteti, piše Euronews

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da su njihove PVO snage oborile dva drona u dva dela moskovskog regiona. 

U međuvremenu, ukrajinski napadi dronovima na Krim su navodno izazvali nekoliko desetina žrtava i oštetili skladišta municije. U petak je rusko ministarstvo saopštilo da je na Krimu oborilo 42 ukrajinska drona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da "rat dolazi u Rusiju".  

18.41 Budanov: Nemoguće vratiti Krim bez vojnih operacija

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je danas da će Krim biti vraćen kombinovanim sredstvima, ali da je to nemoguće bez vojnih operacija.

"Da li ste ikada čuli od mene da je moguće vratiti bilo koju teritoriju bez prolivanja krvi? Najverovatnije, ne. Ako neko zna kako je moguće, ubeđivanjem ili nekom drugom varijantom diplomatije, naterati rusku vojsku da se pomeri makar i za milimetar, ne figurativno, već u bilo kom pravcu, pa neka to uradi", rekao je Budanov, prenosi Ukrinform. 

Takođe je napomenuo da je izjava o mogućnosti lake ofanzive na Krim pogrešna jer je oko 30 odsto terena na Krimu planinsko, a, kako je dodao, držanje odbrane tamo je skoro 100 odsto uspeha za neprijatelja. 

Istovremeno, to ne znači da je nemoguće osloboditi Krim, dodao je Budanov. "Ovo nije beznadežna priča, ali neće biti tako lako kako bismo želeli", istakao je on.

Šef obaveštajne službe takođe veruje da će Putin nastaviti sa nuklearnim pretnjama, dok odbrambene snage napreduju ka Krimu.

Tanjug/AP

 

17.14 Tri ukrajinska pilota poginula u sudaru trenažnih aviona

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini, saopštile su vazduhoplovne snage te zemlje.

Nesreća se dogodila u petak iznad Žitomirske oblasti, koja se nalazi zapadno od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, prenosi Rojters. Među nastradalima je i pilot poznat po nadimku Đus, koji je bio pripadnik 40. brigade taktičke avijacije.

Trenutno se obavljaju istražne radnje o okolnostima incidenta, uviđaj na licu mesta i saslušanje svedoka, a naloženo je i više veštačenja, navode ukrajinski mediji.

16.19 Drugi teretni brod isplovio iz Odese uprkos ruskoj blokadi

Drugi teretni brod je isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Odesa uprkos ruskoj pomorskoj blokadi i unilateralnoj odluci Moskve u julu da se ne produži međunarodni sporazum o izvozu žita.

Brod za rasuti teret, koji se sada zove "Primus" i plovi pod zastavom Liberije, napustio je luku jutros, prema specijalizovanom sajtu za praćenje plovidbe MarineTraffic. Nije poznato da li prevozi teret, prenosi Interfaks Ukrajina.

Primus je u Odesu stigao u februaru, a tada je nosio ime Polarstar. Od tada je promenio vlasnika i sada pripada kompaniji sa sedištem u Singapuru.

Nemački kontejnerski brod Jozef Šulte napustio je luku Odesa takođe u avgustu i uspešno prošao kroz koridor za trgovačke brodove u Crnom moru, koji je uspostavila Ukrajina.

13.03 Gladkov: Šest osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Šest osoba povređeno je danas u granatiranju ruske pogranične Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane kasetnom municijom, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov. On je na svom Telegram kanalu naveo da je šest civila u selu Urazovo zadobilo povrede od gelera, kao i da je jedan muškarac u kritičnom stanju. Gladkov je rekao da je oštećeno 16 kuća, društvenih i sportskih objekata, dva preduzeća, četiri automobila, a pokidan je i dalekovod.

11:27 Sinegubov: Dve osobe stradale u ruskom granatiranju Harkovske oblasti

Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u ruskom granatiranju kafića u mestu Podoli na istoku Ukrajine, saopštio je danas guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

"Neprijatelj je pogodio civilni objekat - kafić u kom su se tokom dana nalazili lokalni stanovnici", napisao je Sinegubov na Telegramu. Takođe, dodao je i da su na licu mesta pripadnici policije i hitne pomoći.

10.55 Putin potpisao dekret: Borci Vagnera da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je sinoć Vagnerovim borcima da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi nakon što je u avionskoj nesreći poginuo njihov šef Jevgenij Prigožin.
Putin je juče potpisao dekret kojim se promena uvodi odmah nakon što je Kremlj rekao da su zapadne sugestije da je Prigožin ubijen po njegovom nalogu "apsolutna laž", prenosi Rojters.

09.43 Trudo: G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je danas da lideri G7 shvataju da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, ali da su spremni da podržavaju Kijev koliko god bude potrebno.

"Uvek smo znali da će ovo biti dug proces. Svakako, na osnovu razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba jer ne možemo i ne smemo da dozvolimo da Rusija pobedi", rekao je Trudo na marginama Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu u Vankuveru, prenosi Blumberg.

Trudo ističe da je kanadska vlada, u međuvremenu, obećala da će izdvojiti 40 milijardi dolara u narednih 20 godina za nadogradnju Norada, kontinentalnog sistema protivvazdušne odbrane, i obavezala se da će zastarele CF-18 zameniti borbenim avionima F-35, delom i zbog zabrinutosti za bezbednost na Arktiku.

09:18 Lukašenko: Upozorio sam Prigožina da mu preti pokušaj ubistva

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je upozorio šefa paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina da mu preti pokušaj ubistva.

"Poslednji put kada smo leteli u Emirate, dobio sam veoma ozbiljne informacije o pokušaju ubistva Jevgenija Prigožina. U roku od dva sata pronašli su ruskog ambasadora u Emiratima i pozvali su ga kod mene", rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Kako kaže, ambasadoru Rusije je preneo šifrovanu poruku koju je poslao u Kremlj Vladimiru Putinu i šefu FSB Aleksandru Bortnikovu "o pokušaju atentata na Prigožina". Dodao je da mu je, nakon nekog vremena, šef "Vagnera" potvrdio da ga je predsednik Rusije upozorio na predstojeći pokušaj atentata i istakao da je beloruska strana, na svojoj teritoriji, ispunila sve što je obećala "Vagneru" i "više od toga".

08.58 SAD pokušavaju da utvrde šta je srušilo Prigožinov avion

Predsednik SAD Džo bajden rekao je da američki zvaničnici pokušavaju precizno da utvrde kako je oboren avion šefa Vagnera Jevgenija Prigožina. Rusija je u petak kritikovala Bajdena jer "nije bio iznenađen" što je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći i upozorila da nije prikladno da Vašington iznosi takve primedbe, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara šta je srušilo avion lidera Vagnera, Bajden je juče odgovorio: "Nemam slobodu da o tome govorim precizno. Pokušavamo tačno da utvrdimo"

08.55 Kijev: Ukrajina pogodila rusku vojnu bazu na Krimu

Ukrajinska vojnoobaveštajna agencija (GRU) saopštila je da je ukrajinski dron pogodio rusku vojnu bazu na Krimu, dok lokalno stanovništvo tvrdi da ima žrtava. Zvaničnici GRU naveli su da je u napadu pogođena 126. brigada obalske odbrane sa sedištem u gradu Perevaljnoje, udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koju je pod kontrolom Kijeva. "Potvrđujemo da je došlo do pogotka", rekao je portparol GRU Andrij Jusov za portal Liga.Net, prenosi Rojters.

08.45 Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je rano jutros ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Kako se precizira u saopštenju, dron je oboren iznad moskovske četvrti Istra, prenela je agencija Tas. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je na svom Telegram kanalu da je dron oboren dok se približavao centru prestonice, kao i da nije bilo povređenih u ovom incidentu.

08.00 Nakon pada Vagnerovog aviona u Moskvi "stanje šoka"

Nakon pada aviona na čijem spisku putnika je bio Jevgenij Prigožin u Moskvi i dalje valda "stanje šoka", rekao je za Euronews Srbija Artem Serebrenjikov, politički analitičar i predavač na Moskovskoj školi ekonomije.

"Vode se brojne diskusije oko tog događaja. Napravljen je provizorni spomenik u crkvi pored Kremlja, gde ljudi donose sveće, cveće i slično. Tu dolaze oni koji ga podržavaju. Takođe, u Sankt Peterburgu je Vagnerova centrala preplavljena cvećem i drugim izrazima saučešća", kaže Serebrenjikov. 

Tanjug/AP Photo

 

Kada su u pitanju reakcije na samu Putinovu izjavu saučešća, Serebrenjikov ih ocenjuje kao "uglavnom neutralne", rekavši da je njegov utisak kako je "Putin najzad priznao ostvarenja i uspehe koje je Prigožin ostvario". 

"Kada se to dogodilo imao je druge obaveze, bio je u Kursku. Ova izjava se, uopšteno, gleda kao objektivno tačna. U suštini, većina ljudi smatra da izjava pokazuje dosta saosećanja i naglašava ono što je Prigožin radio u poslednjim godinama na precizan i tačan način", ističe Serebrenjikov. Opširnije u posebnom tekstu

07.45 Orban: Prekid vatre, pa onda mirovni pregovori 

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je u ratu u Ukrajini do sada stotine hiljada ljudi izgubilo život i da je najvažnije da se prekine krvoproliće.  

Po njegovom mišljenju, to se ne može početi izradom mirovnog plana, kako to predlaže liberalna zajednica, već prekidom vatre, nakon čega treba preći na mirovne pregovore, prenosi MTI.

Orban je u obraćanju na godišnjem političkom festivalu "Tranzit" u Tihanju na obali Balatona, rekao da je rat trebalo da bude lokalizovan, umesto da bude "globalizovan", ali je samo Mađarska zastupala tu poziciju.

Strategija Zapada da se Ukrajinci bore i daju svoje živote "dok mi snabdevamo novcem, informacijama i oružjem" ne funkcioniše, rekao je Orban.

07.30 Bajden: SAD pokušavaju precizno da utvrde kako je pao Prigožinov avion 

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da američki zvaničnici pokušavaju da precizno utvrde kako je avion Jevgenija Prigožina, vođe ruske paravojne formacije Vagner pao u Rusiji.  

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen. U Rusiji se ne dešava gotovo ništa iza čega ne stoji predsednik Putin, ali ne znam dovoljno o ovome", rekao je ranije Bajden u razgovoru sa novinarima, preneo je Rojters. 

Komentari (0)

Evropa