Evropa

Početak trke za Makronovog naslednika: Ministar policije je obratio biračima

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

22:27

Početak trke za Makronovog naslednika: Ministar policije je obratio biračima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen organizovao je u danas svoj prvi miting obraćanjem glasačima iz radničke klase, iako još nije obznanio predsedničke ambicije, u okviru onoga što politički protivnici i francuski analitičari vide kao početak trke za naslednika predsednika Emanuela Makrona.

''S pravom ili ne, radnička klasa u našoj zemlji se ne oseća dobro viđenom i predstavljenom. Osećaju se kao da ne znače mnogo i da su meta ironije, pa čak i podsmeha. Rešenje nije samo tehnički odgovor. Političar mora biti spreman da sluša'', rekao je Darmanen (40) u svojoj izbornoj jedinici u gradu Turkuan na severu zemlje, gde, kako navodi Rojters, većinu glasača čine radnici.

Ustav zabranjuje Makronu da se kandiduje za treći mandat, a potencijalni kandidati u taboru desnog centra, uključujući Darmanena, ali i bivšeg premijera Eduara Filipa i ministra finansija Bruna Le Mera, već se pirpremaju za izbore 2027. godine.

Lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon je na svom profilu na mreži X naveo da je u Turkuanu započela ''post-Makronova era'', a lider desničarske Republikanske stranke Erik Sioti naveo je da ''pre nego što se razmišlja o nasleđivanju, treba misliti i o vladanju''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa