Evropa

Poljubac koji je Španiju digao na noge, a majku predsednika fudbalskog saveza naterao u štrajk glađu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2023

-

21:22

Poljubac koji je Španiju digao na noge, a majku predsednika fudbalskog saveza naterao u štrajk glađu
Tanjug/AP/Alessandra Tarantino - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Svega nedelju dana nakon što su španske fubalerke osvojile prvo mesto i zlato na Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene, Fudbalski savez ove zemlje ušao je u otvoreni rat sa svojim igračicama. Jedan skandal uspeo je da uspeh baci u drugi plan, dok sa druge strane predsedniku Fubalskog saveza Španije reputacija i buduća karijera vise o koncu.

Svemu je prethodio momenat slavlja 20. avgusta. Tokom pobedničke euforije je trenutak u kome  je predsednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luis Rubijales (46) igračicu Dženifer Hermoso (33) poljubio u usta. 

Rubijales je potom izjavio da je načinio grešku, ali i tvrdio da je poljubac bio sporazuman. Hermoso, s druge strane, kaže da Rubijales nije dobio njeno odobrenje da se tako nešto dogodi i da se nakon svega oseća povređeno. 

"Želim da razjasnim da, kao što se vidi na slikama, ni u jednom trenutku nisam pristala na poljubac koji mi je dao i da naravno, ni u kom slučaju nisam pokušavala da podignem predsednika", rekla je ona, a prenosi RSE.

Špansko tužilštvo otovrilo je danas preliminarnu istragu kako bi se utvrdilo da li je reč o seksualnom napadu, a u svom saopštenju navode i da će sud ponuditi Hermoso da podnese tužbu.

Sa druge strane, Fudbalski savez preti pravnim postupkom, ali na internet stranici Kraljevske španske fudbalske federacije nije navedeno zbog čega bi postupak mogao da bude podignut.

Takođe, disciplinski komitet FIFA privremeno je Rubijalesa suspendovao, a njegova majka je otpočela štrajk glađu zbog tretmana koji njen sin ima nakon skandala, dok on obećava da će se "boriti do kraja".

profimedia

 

Disciplinski odbor naredio je Rubijalesu, službenicima i zaposlenima RFEF-a da se uzdrže od daljeg kontaktiranja ili pokušaja da kontaktiraju Hermoso ili njoj bliske osobe, a reprezentacija Španije kao i nekoliko drugih igračica, rekle su da ubuduće neće igrati međunarodne utakmice i to sve dok je Rubijales na čelu Federacije.

Takođe, većina članova stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Španije ponudila je 26. avgusta ostavke u znak protesta zbog nedoličnog ponašanja predsednika RFEF-e, piše AFP. Međutim, među njima nije i trener Horhe Vilda.

Šta se tačno desilo?

Nakon što je 20. avgusta Španija u finalu pobedila reprezentaciju Engleske na Svetskom fudbalskom prvenstvu za žene rezultatom 1:0, španske reprezentativke su se postrojile da prime medalje i čestitke od političkih i fubalskih zvaničnika. 

Đani Infantino, predsednik FIFA, bio je prvi na redu. Pored njega su stajale španska kraljica Leticija i princeza Sofija. Rubijales je stajao sa leve strane mlađeg člana kraljevske porodice. Pratili su ga, između ostalih, australijski premijer Entoni Albanez i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Infantino je svakom igraču uručivao medalje, nakon toga bi ih kraljevski članovi zagrlili. Rubijales je mnoge od njih pozdravio zagrljajem i poljupcem u obraz, a neke je čak i podigao u vazduh, piše CNN.

profimedia

 

Međutim, početak susreta Rubijalesa i Hermose nije uhvaćen u televizijskom prenosu uživo, jer je u tom trenutku prikazana jedna od španskih igračica kako ljubi trofej Svetskog prvenstva za žene. Tek tada je prenos presečen slikom Rubijales kako grli Hermosu. Rubijalesove ruke su bile oko njenih ramena, a njene oko vrha Rubijalesovih leđa. Par se nakratko lagano ljulja napred-nazad, a činilo se da Rubijales govori nešto na Hermozo u uho.

 

 

Nakon toga je usledio sporan trenutak - Rubijales stavlja ruke na njen potiljak, ljubi je u usne, a zatim je dvaput udari po leđima pre nego što nastavi niz čestitanja.

Majka Rubijalesa proglasila štrajk glađu

Nakon vesti da tužioci otvaraju istragu o Rubijalesu i njegovom ponašanju na terenu, njegova majka zatvorila se u crkvu na jugu Španije i proglasila štrajk glađu, piše Euronews.

U pokušaju da odbrani svog sina, Anheles Bejar, navodi da neće stati u svojoj nameri sve dok nadležni ne pronađu rešenje za "neljudski i krvavi lov", koji kako navodi, njen sin ne zaslužuje.
Rubijalesova majka je španskoj novinskoj agenciji EFE rekla da će ostati u crkvi "dan i noć" i da će "štrajkovati neograničeno" dok pravda za njenog sina ne bude zadovoljena.

Tanjug/AP/Europa Press

Crkva u kojoj Rubijalesova majka štrajkuje glađu

 

Prema pisanju Euronewsa ona je u crkvi ostala sa svojom sestrom i nakon što je sveštenik posle službe otišao. Ona je takođe zamolila Hermoso da "kaže istinu" i "podrži verziju koju je iznela na početku incidenta".

Kakve su druge reakcije?

Rodna pitanja su poslednjih godina postala važna tema u Španiji. Desetine hiljada žena učestvovale su u uličnim marševima protestujući protiv seksualnog zlostavljanja i nasilja, podseća agencija Rojters.

Koaliciona vlada koju predvode socijalisti predvodila je zakonske reforme koje uključuju jednaku platu, abortus, seksualni rad i prava transrodnih osoba. Rubijalesovi komentari i reakcija podrške mnogih koji su prisustvovali sastanku saveza u petak prezreni su na društvenim mrežama, piše Rojters.

Vršiteljka dužnosti ministra rada Jolanda Diaz nazvala je njegov govor u petak "neprihvatljivim". Na društvenim mrežama je napisala: "Vlada mora da deluje i preduzme hitne mere: nekažnjivost za mačo akcije je završena. Rubijales ne može da nastavi da obavlja svoju funkciju".

 

 

CNN piše da je predsednik Visokog saveta za sport Španije, španske vladine agencije koja nadgleda sportske aktivnosti, rekao da će savet podržati suspenziju Rubijalesa i da će mu onemogućiti svaki dalji proces.

Stigle su i rekacije i od fubalera i fubalerki. Hermoso i njene saigračice navele su da neće igrati za zemlju dok Rubijales ne ode sa pozicije na kojoj se nalazi. Njihov trener Horbe Vilda, koji je i sam umešan u sličan incinent nakon snimka na kojem se čini da neprikladan dodiruje žene tokom finala Svetskog prvenstva, nazvao je ponašanje svog kolege "neprikladnim".

Od fudblera, španski napadač Borja Iglesija napisao je na društvenim mrežama da neće igrati za reprezentaciju "dok se stvari ne promene". Pobednici Svetskog kupa za muškarce Iker Ksaljas i Andres Inijeta takođe su osudili Rubjalesa. Ostale ekipe su takođe pokazale solidarnost.

Reagovao je i španski premijer Pedro Sančez koji je rekao da je naknadno reagovanje Rubialesa "neprihvatljivo" i "nedovoljno" dok je potpresednica vlade rekal da Rubijales treba sam da podnese ostavku.

Za sve ovo vreme RFEF stoji iza Rubijalesa i optužuje Hemonsu da je lagala o incidentu. 

 

Tanjug/AP/Alicia Leon

Protest u Madridu

Zbog afere večeras je u u Madridu održan protest na kome su demonstranti tražili  ostavku Rujijalesa zbog njegovih stavova o poljupcu, piše El Paris. 

 

Komentari (0)

Evropa