Evropa

Kopernikus: U požaru na severu Grčke izgorelo 808 kvadratnih kilometara

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

09:07

Kopernikus: U požaru na severu Grčke izgorelo 808 kvadratnih kilometara
Kopernikus: U požaru na severu Grčke izgorelo 808 kvadratnih kilometara - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Požar u Evrosu na severu Grčke je najveći požar u zemljama EU u poslednjih nekoliko decenija, a izgorelo je 808,7 kvadratnih kilometara, saopštila je evropska Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus.

Požar u Evrosu uništio je najmanje 808,7 kvadratnih kilometara, što je površina veća od Njujorka koji zauzima 778,2 kvadratna kilometra i to je najveći požar u EU od 2000. godine, prema podacima Kopernikusa.

Požar je izbio u blizini grada Aleksandrupolisa i brzo se proširio na oblast Evrosa, gde je poginulo najmanje 20 ljudi prošle sedmice, što ga čini požarom koji je izazvao najviše žrtava u Evropi ovoga leta, preneo je "Katimerini".

Gradonačelnik Aleksandrupolija Joanis Zabukis rekao je za "Katimerini" da sada vatrogasna služba prati i interveniše tamo gde dođe do ponovnog rasplamsavanja,  koje se dešava isključivo u šumi u Dadiji.

Zabukis je napomenuo da su vatrogasci iz drugih zemalja koji su došli kao pomoć dali značajan doprinos u gašenju požara.

Mehanizam civilne zaštite EU mobilisao je svoju najveću vazdušnu operaciju gašenja požara ikada da pomogne u gašenju požara u Evrosu. EU je od 20. avgusta u Grčku poslala 11 aviona za gašenje požara, jedan helikopter, 407 vatrogasaca i 62 vozila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa