Evropa

Stano: Važno da se što pre održe izbori na Severu Kosova na kojima će Srbi učestvovati bez preduslova

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2023

-

22:40

Stano: Važno da se što pre održe izbori na Severu Kosova na kojima će Srbi učestvovati bez preduslova
Stano: Važno da se što pre održe izbori na Severu Kosova na kojima će Srbi učestvovati bez preduslova - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Važno je što pre da se organizuju lokalni izbori na severu Kosova, na kojima će Srbi učestvovati bez ikakvih preduslova, izjavio je danas portparol Evropske unije Peter Stano.

''Kada je reč o izborima, iako su delimični izbori za gradonačelnike u aprilu 2023. godine u četiri opštine na severu sprovedeni u skladu sa pravnim okvirom Kosova, vrlo jasno smo rekli da zbog slabog odziva građana nisu ponudili dugoročno političko rešenje. Zato je važno da se što pre organizuju sveobuhvatni lokalni izbori, na kojima bi kosovski Srbi učestvovali bez preduslova", rekao je Stano, prenosi Koha.

Stano je dodao da bi ti izbori morali biti održani u skladu sa dogovorom o deeskalaciji tenzija.

''Evropska unija podvlači izjavu visokog predstavnika od 3. juna ove godine, kojom se od Kosova i Srbije traži da preduzmu mere za deeskalaciju situacije i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu'', rekao je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa