Evropa

Oluja "Danijel" potopila Grčku: Na Skijatosu uvedena zabrana kretanja, Volos pod vodom (VIDEO)

Komentari

Autor: Kathimerini, Proto thema

05/09/2023

-

14:36

Oluja "Danijel" potopila Grčku: Na Skijatosu uvedena zabrana kretanja, Volos pod vodom (VIDEO)
Oluja "Danijel" potopila Grčku: Na Skijatosu uvedena zabrana kretanja, Volos pod vodom (VIDEO) - Copyright Facebook.com/Alexandros Katostaras, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αχιλλέας Μπέος

veličina teksta

Aa Aa

Na udaru oluje "Danijel" koja trenutno hara Grčkom nalazi se oblast Tesalije, pa je tako zbog poplava izazvanih obilnim padavinama paralisan Volos, poluostrvo Pilion, ali i Skijatos. Grčka policija izdala je upozorenje građanima da ograniče svoje kretanje u oblasti Pijerije, Tesalije, Sporada, Evije i Ftiotide.

Nažalost, nevreme je odnelo i prvu žrtvu, muškarca koji je izgubio život kada je na njega pao zid u oblasti Agios Georgios u Volosu. Četrdesetdvogodišnji vozač automobila kojeg je odneo nabujali potok Agia Ekaterini takođe se vodi kao nestao.

Grčka policija obustavila je saobraćaj na širem području grada Volosa, poluostrvu Pilion i planinskoj regiji Magnezije i izdala upozorenje da su trenutne vremenske prilike "izuzetno opasne".

Građanima oblasti koje su na udaru jakog nevremena stigle su i poruke upozorenja da ne izlaze iz kuće, a državne i javne službe Tesalije obustavile su danas rad.

Najteže je trenutno u Volosu, ponajviše u centru grada gde su poplavljeni svi putevi, a stotine autombila zaglavljeno na ulicama.

Na južnom Pilionu, letovalište Milini je potpuno poplavljeno i bez struje.

Gradonačelnik Volosa Ahileas Beos i regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos nastavljaju da upućuju kontinuirane apele građanima da ostanu u svojim domovima i ne izlaze dok se oluja ne smiri.

Ono što je karakteristično za oluju Danijel jesu munje koje su noćas sevale čak devet sati bez prekida.

Zabrana kretanja na Skijatosu

Ostrvo Skijatos koje se nalazi naspram Volosa i koje je u jeku turističke sezone, takođe je pogođeno jakim nevremenom. Uvedena je i zabrana kretanja koju je odobrila grčka policija jer su, prema rečima gradonačelnika ostrva Todorisa Cumasa, putevi od Tzanerije do Nacionalnog parka "Kukunarjes"  potpuno poplavljeni.

Cumas je takođe podneo zahtev za proglašenje vanrednog stanja na ostrvu.

Poruku upozorenja dobili su i stanovnici Soluna budući da se loše vreme nastavlja, a prvi problemi sa poplavama beleže se i u Larisi.

Prema prognozi meteorologa, padavine se u tom delu Grčke očekuju i u naredna 24 sata.

Francuski meteorolog Nahel Belgerze, koji je specijalizovan za ekstremne vremenske prilike, objavio je seriju postova navodeći da su podaci za Tesaliju "alarmantni".

"Sve oči su uprte u ono što se pretvara u velike poplave u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj. Svi modeli predviđaju jake padavine. U nekim oblastima čak 500mm u roku od 48 sati", napisao je meteorolog.

On je rekao da će, ako se ispostave predviđanja o količini vode koju su procenili Švajcarci, to biti nešto što se "gotovo nikada nije dešavalo u Evropi".

"Potpuno nestvarno. Malo je verovatno da će prema švajcarskom modelu biti 2.000mm kiše za 48 sati, ali pokazuje koliko su te padavine ekstremne. Ne sećam se da sam video tako ekstremnu prognozu padavina u Evropi".

Inače, sistem za praćenje gromova "ΖΕΥΣ" Nacionalne opservatorije u Atini zabeležio je juče više od 7.000 udara groma. Prema mreži automatskih meteoroloških stanica opservatorije, najveća količina kiše zabeležena je u Zagori na Pilionu i iznosi 103 milimetra.

 

Komentari (0)

Evropa