Evropa

Finska opozicija traži glasanje o poverenju vladi zbog skandala oko rasizma

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

19:23

Finska opozicija traži glasanje o poverenju vladi zbog skandala oko rasizma
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri finske opozicione stranke pozvale su na glasanje o poverenju vladi koje će biti održano krajem sedmice, zbog skandala oko rasizma koji je potresao vladajuću koaliciju.

U centru skandala su se našli ministarka finansija Rika Puru i ministar za ekonomska pitanja Vil Ridman iz krajnje desničarske Stranke Finaca. Glasanje o poverenju se doživljava kao sramota za vladu, iako se ne očekuje da će kabinet pasti, preneo je Rojters.

Nedugo od preuzimanja vlasti ovog leta, desničarska vlada koju čine četiri stranke, u previranju je nakon što su finski mediji otkrili stare spise nekoliko ministara Stranke Finaca, koje kritičari smatraju rasističkim.

U pokušaju da spreči kolaps, vlada je prošle sedmice dogovorila politiku borbe protiv netolerancije i založila se da se održi plenarna rasprava u parlamentu. Ali obećanje stavljanja fokusa na antidiskriminaciju je "premalo, prekasno", navela je vodeća opoziciona Socijaldemokratska stranka (SD).

"Vlada nije u stanju da pokaže da se odrekla rasizma", izjavila je Nasima Razmjar, poslanica u finskom parlamentu rođena u Avganistanu, koja je predložila izglasavanje nepoverenja vladi u ime SD.

Glasanje, koje se očekuje da će biti održano u petak, uključivaće i odvojeno glasanje o Puri i Ridmanu, naveo je SD, a Zeleni i Leva alijansa su dali podršku tom predlogu. Ali tri opozicione stranke zajedno imaju samo 67 mesta od 200 mesta u parlamentu, dok vladajuća koalicija ima 108 mesta, zbog čega je malo verovatno da će predlog proći.

Pura, koja je liderka Stranke Finaca, izvinila se u julu za anonimne komentare, za koje je priznala da ih je objavila onlajn pre oko 15 godina, iako je istakla da su mnogi od njih izvučeni iz konteksta.

Ministar ekonomije, član Stranke Finaca, Vilhelm Junila je morao da podnese ostavku krajem juna, samo 10 dana od kada je preuzeo funkciju, nakon što je optužen da je više puta ponavljao nacističke aluzije.

Tokom predizborne kampanje, televizija YLE javila je da je Junila čestitao svom kolegi i članu stranke na njegovom kandidatskom broju 88, poznatom neonacističkom simbolu koji se koristi umesto pozdrava "Hajl Hitler".

Partija ga je ubrzo zamenila Ridmanom, čija je bivša devojka potom prosledila najvećem finskom dnevniku "Helsingin sanomat" njegove privatne poruke koje su sadržavale rasne uvrede.

Komentari (0)

Evropa