Evropa

Italijanski ministar spoljnih poslova: Strateško partnerstvo sa Kinom bilo bi vrednije od "Pojasa i puta"

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

19:11

Italijanski ministar spoljnih poslova: Strateško partnerstvo sa Kinom bilo bi vrednije od "Pojasa i puta"
Antonio Tajani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Strateško partnerstvo između Italije i Kine bilo bi vrednije od sporazuma kao što je inicijativa Pojas i put, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani tokom obraćanja u parlamentu te zemlje.

Italija je 2019. postala prva velika zapadna zemlja koja se pridružila Pojasu i putu, globalnoj trgovinskoj i infrastrukturnoj inicijativi po uzoru na ideju starog Puta svile koji je milenijumima povezivao carsku Kinu i Zapad.

"Strateško partnerstvo uključuje sve sektore, pa je ono važnije od pojedinačnih bilateralnih sporazuma kao što je Put svile (Pojas i put), koji je do sada nezadovoljavajući u pogledu izvoza i investicija'', rekao je Tajani, a prenosi Rojters.

Tajanijeve izjave nakon posete Pekingu ranije ove nedelje ukazuju na to kako bi Italija mogla da pokuša da reši tešku diplomatsku dilemu da li da se povuče iz sporazuma.

Italija je ranije izrazila sumnju u svoje članstvo i ima rok do decembra da se zvanično povuče iz sporazuma koji ističe sledećeg marta. Ako to ne uradi, sporazum će biti produžen na još pet godina.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters navodi da je Tajani tokom posete Kini nagovestio mogućnost da se Italija povuče iz sporazuma, istovremeno naglašavajući želju da zadrži jake veze sa Pekingom.

Tajani je danas ponovio da će italijanska vlada konsultovati parlament pre nego što finalizira svoj stav po tom pitanju.

Posle sastanka sa Tajanijem u Pekingu ove nedelje, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je saradnja sa Italijom bila plodna uprkos italijanskom skepticizmu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa