Evropa

Nove tenzije između Rima i Pariza: Šta sledi posle izjave Amata da je Francuska oborila italijanski avion 1980. godine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2023

-

20:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bivši italijanski premijer, Đulijano Amato, izneo je šokantne detalje o kontroverznom incidentu koji se dogodio iznad Mediterana 1980. godine. Amato tvrdi da je Francuska greškom oborila italijanski putnički avion u pokušaju da ubije tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

U ovom tragičnom događaju je stradala 81 osoba, među kojima je bilo 13 dece. Amato, istovremeno izražavajući oprez i ograđujući se od potpunih dokaza, naveo je da je Italija na neki način signalizirala Gadafiju o opasnosti koja mu preti.

"Postojao je plan da se gađa avion kojim je Gadafi putovao, ali je on izbegao zamku jer ga je upozorio Betino Kraksi", rekao je Amato, aludirajući na pokojnog lidera italijanske Socijalističke partije i bivšeg premijera te zemlje.

profimedia

 

Naveo je i da "sada Jelisejska palata može da opere sramotu koja muči savest Pariza''. Prema radarskim snimcima koji su zabeleženi te večeri, kada se incident desio, primećena je povećana aktivnost letelica na nebu. Prema Amatovim rečima, najverodostojnija verzija događaja ukazuje na odgovornost francuskih aviona, koji su 27. juna 1980. godine zajedno sa američkim avionima učestvovali u vojnim vežbama.

Amato tvrdi da je NATO planirao "simulaciju vežbe sa brojnim avionima, uključujući ispaljivanje projektila", pri čemu je Gadafi postao meta tog tragičnog incidenta.

Sada, sa ovim šokantnim tvrdnjama, Đulijano Amato poziva na potpuniju istragu. Amato je takođe otkrio da je 2000. godine, dok je bio premijer, pokušao da razjasni ovu priču pismenim zahtevom tadašnjim predsednicima Sjedinjenih Američkih Država, Bilu Klintonu, i Francuske, Žaku Širaku, ali nije dobio odgovore na svoje zahteve.

Reakcije na Amatove tvrdnje su podeljene. Premijerka Đorđa Meloni pozvala je Amata da iznese sve dokaze koje ima kako bi se istina otkrila, dok je vicepremijer i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani istakao da su Amatove izjave lični zaključci i da je na pravosudnom sistemu da utvrdi istinu o ovom tragičnom incidentu.

Inače, Libija je odbacila kandidata Italije da vodi misiju EU u toj zemlji i očekuje se da će izabrati diplomatu iz Francuske i to su sve događaji koji dodatno zatežu odnose Rima i Pariza. 

Ovo dolazi i kao udarac Đorđi Meloni koja je obećala više angažovanja sa severnoafričkim zemljama kao centralni deo njenog spoljnopolitičkog programa.

Koliko su italijanske i francuske veze zategnute svedoče i događaji iz maja kada je italijanski ministar spoljnih poslova rekao da je Rim nezadovoljan izvinjenjem Pariza, nakon što je francuski ministar policije kazao da Italija loše upravlja prilivom migranata. Još tada je Tajani otkazao posetu Parizu u znak protesta zbog reči koje je video kao uvrede za Italiju.

Komentari (0)

Evropa