Novosti

Francuska, Španija ili Italija: U kojoj zemlji se turisti najviše žale na džeparoše?

Komentari

Autor: Euronews/Rebecca Ann Hughes

05/09/2023

-

21:24

Francuska, Španija ili Italija: U kojoj zemlji se turisti najviše žale na džeparoše?
Francuska, Španija ili Italija: U kojoj zemlji se turisti najviše žale na džeparoše? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade turista se svake godine suočava sa strahom da ih neko ne odžepari dok su u inostranstvu, a delom zbog toga što su manje upoznati sa okruženjem od lokalaca, predstavljaju "idealne" mete za lopove.

U prometnim područjima i oko popularnih atrakcija, turisti moraju biti posebno oprezni kako ne bi postali žrtve sitnih kriminalaca.

Stručnjaci za poređenje putnog osiguranja sa sajta "Quotezone", objavili su izveštaj u kojem se evropske zemlje rangiraju po riziku od džeparenja. 

Ova kompanija je koristila recenzije putnika da bi izračunala broj pominjanja džeparoša kod pet najpopularnijih turističkih atrakcija svake zemlje, a destinacija sa najvećom verovatnoćom da turista bude pokraden bila je Italija.

Posetioci Koloseuma, fontane Di Trevi i Panteona u Rimu, Duomo di Milano u Milanu i Galerije Delji Ufici u Firenci, pominju da su odžepareni u 1.906 onlajn recenzija napravljenih tokom 2022. godine, prenosi Euronews.

To znači 463 krađe na svaki milion posetilaca najvećim turističkim atrakcijama Italije, što je najveći procenat kada su u pitanju evropske zemlje.

Druga na ovoj neslavnoj rang-listi je Francuska, sa 283 džeparenja na milion posetilaca, a svih pet atrakcija koje turisti pominju nalaze se u glavnom gradu, Parizu.

Holandija je zauzela treće mesto, a uprkos lošoj reputaciji Barselone, Španija je tek šesta na listi. Zemlje sa najmanje prijava džeparenja su Republika Irska sa 30 pominjanja na milion posetilaca, i Poljska sa 18.

Koji su najbolji načini da se zaštitite od džeparoša?

"Krađa se može desiti bilo gde, a turističke atrakcije su pogodna mesta za kriminalce da ciljaju novčanike i torbice, dok su posetioci zauzeti obilaskom", kaže Greg Vilson, osnivač i izvršni direktor kompanije "Quotezone". 

"Atrakcije kao što su Ajfelova kula u Parizu i fontana Di Trevi u Rimu su posebno popularne među džeparošima, jer tamo mogu da se kreću neprimetnije među većom masom", dodaje Vilson.

Preporučuje posetiocima da ostave dragocenosti poput skupog nakita u sefu u hotelu, kao i da putuju sa torbama koje mogu da prebace tako da im dođu sa prednje strane, i da ih uvek drže na oku.

"Pokušajte da nikada ne ostavljate lične stvari bez nadzora, jer kompanije za putno osiguranje zahtevaju od putnika da budu 'razumno oprezni', i mogu da odbiju potraživanja osiguranja za krađu ako su stvari ostavljene tek tako", upozorava on.

"Takođe je važno da vam je potreban policijski izveštaj o gubitku ili krađi predmeta ako ste pokradeni, jer to podnosite uz zahtev za osiguranje", ističe Vilson.

Navodi da je dobra ideja i da turisti imaju kopije važnih dokumenata, i da ih čuvaju onlajn, kao i da preuzmu aplikaciju "Find my phone" kako bi mogli da povedu boljeg računa o svojim uređajima i onlajn nalozima.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Predrag

09.09.2023 09:23

Italija je po tom pitanju najgora, pa Francuska! U Rimu su pokušali da me odžepare, ali na sreću nisu uspeli, a u Parizu sam prisustvovao sceni kada čoveku otimaju Louis Vuitton kese i beže na vespi.

Putovanja