Društvo

TOB: Uže gradsko jezgro Beograda i Dvorski kompleks Dedinje najviše privlače turiste

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

10:58

TOB: Uže gradsko jezgro Beograda i Dvorski kompleks Dedinje najviše privlače turiste
TOB: Uže gradsko jezgro Beograda i Dvorski kompleks Dedinje najviše privlače turiste - Copyright Prinskrin/Youtube/RoyalSerbianChannel

veličina teksta

Aa Aa

Beograd sve više privlači turiste, pre svega strance, a uže gradsko jezgro i Dvorski kompleks Dedinje najviše su interesantni turistima, rekli su iz Turističke organizacije Beograda (TOB). 

"Pričamo o jednom užem centru grada koji je postao specifična ambijentalna celina sa sadržajima koji su razvijeni, iako se naš grad u svakom smislu ubrzano menja i razvija. Najuže gradsko jezgo je najposećenija urbana gradska sredina", istakla je za Tanjug PR TOB Jelena Stanković.

Kako je navela, ima puno specijalizovanih tura, a posebno se izdvajava obilazak Dvorskog kompleksa Dedinje koji traje dva sata, tokom kojeg posetioci mogu da osete način života i atmosferu rezidencijalnog kompleksa dinastije Karađorđević.

"Obilazak Dvorskog kompleksa na Dedinju se realizuju subotom u dva termina na srpskom i na engleskom jeziku, jedna popularna tura koja postoji već više od 10 godina", rekla je Stanković. 

Jako bogata i duga istorija grada Beograd, upravo se ogleda u nekim turističkim turama, dodala je ona, kakva je tura podzemni Beograd, koja traje više od dva sata i tokom nje se mogu turisti upoznati sa Beogradom.

Tokom ture, kako je istakla, posetioci imaju priliku da vidite Rimsku dvoranu, glavne kapije rimske tvrđave i cevi rimskog vodovoda, a u bunkeru građenom u prvoj polovini 20. veka na Beogradskoj tvrđavi, posetioci se mogu upoznati sa nekim špijunskim tajnama Jugoslavije, dok na kraju u vinskim lagunama mogu da probaju i srpsko vino. 

Stanković je dodala da je ovo samo deo tura koje se organizuju u Beogradu. Uz centar grada, knez Mihailovu ulicu, Beogradsku tvrđavu, Kosančićev venac, Savu promenadu, Hram Svetog Save, Skadarliju tokom letnjih meseci, kako je rekla Stanković, posebno je aktuelna Ada Ciganlija, poznato beogradsko izletište koje ugosti veliki broj posetilaca.

Ona je rekla da  Ada Ciganlija nudi veliki broj sadržaja, kao što su sportovi na vodi ili sadržaji za najmlađe i podsetila da je Ada Ciganlija važna turistička tačka našeg grada. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Tu su i druga izletišta koja su tokom letnih meseci aktuelna-Kosmaj, Avala. Spomenula bih i Zemun koji je grad u malom, jedna izuzetna specifična i bogata celina sa opet posebnim znamenitostima i ponudom", rekla je Stanković. 

Skrenula je pažnju i na načine na koje Beograd može da se upozna. 

"Kada pričamo o načinu kako jedan grad može da se upozna na raspolaganju su organizovane pešačke turističke ture, zatim obilasci otvorenim turističkim autobusima, koji traju u zavisnosti šta se sve obilazi. Ono što je posebno atraktivno tokom letnjih meseci jesu krstarenja našim rekama, budući da Beograd ima taj specifikum da se nalazi na ušću dveju internacionalnih reka i to je nešto što pruža jako velike mogućnosti", rekla je ona. 

Muzejska ponuda je veoma bogata i, kako je istakla Stanković, stavljena je takođe u fokus obilaska. 

"Stavljamo fokus na nju budući da su muzeji počeli da komuniciraju sa mnogo širom publikom, budući da u nekoliko muzeja postoje programi za strance uz dodatak postojećih stručnih vođenja poput vođenja u Muzeju Nikole Tesle, Muzeju grada Beograda, Konaku knjeginje Ljubice. Ono što je novina, jesu i programi za strance-stručno vođenje na engleskom jeziku u Istorijskom muzeju, tačnije Konaku kneza Miloša na Topčideru", istakla je ona.  

E-Stock/Aleksandar Bačlija

 

I gastronomska ponuda je neizostavni deo ponude srpske prestonice. 

"Gastronomija Beograda dobija puno mesto i prepoznata je od strane renomiranih vodiča. Beograd je uvršten u mapu gastronomskih destinacija sa selekcijom restorana koji su prepoznati po svom kvalitetu. U ovom momentu je teško znati precizan broj-više od 3.000 ugostiteljskih objekata restorana, barova, kafića i splavova koji su posebna atrakcija", navela je ona. 

Kaže da je Beograd grad koji živi 24 sata i da postoje pored dnevnih ponuda i večernje i da je noćni život nešto po čemu je Beograd i dospeo na dobar glas, pre svega kada su u pitanju gosti mlađe populacije. 

profimedia

 

Sve informacije o turističkim turama, na kojim jezicima se organizuju, koliko traju i koštaju, kako je rekla Stanković, posetioci mogu dobiti na jednom mestu u info centru u Knez Mihailovoj 56. 

Na sajtovima može se naći da turističke agencije nude kao deo svoje ponude i sadržaje, kao što su  krstarenja dnevna i noćna od 1.800 dinara pa preko 2.500 dinara, a u cenu često bude uključeno pored stručnog vođenja i piće. 

Pored krstarenja, kajak rekreacije su tokom leta zanimljive, pa postoje različita udruženja koja organizuju obuku za zainteresovane. 

Neke od kajak tura koje se nude su Galijaš kajak tura, tura oko Malog Ratnog ostrva i ispod Kalemegdana, kajak tura rekom Savom od Brankovog do mosta na Adi i Ratno ostrvo kajak tura na ušću Save u Dunav. 

Cene na mesečnom nivou su od 4.000 do 6.000 dinara, u zavisnosti od broja termina i da li je uključena oprema. 
 

Komentari (0)

Srbija