Evropa

Europol zaplenio 15 tona ilegalne hrane, akcija kontrole meda sprovedena i u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2021

-

21:51

Europol zaplenio 15 tona ilegalne hrane, akcija kontrole meda sprovedena i u Srbiji
Europol zaplenio 15 tona ilegalne hrane, akcija kontrole meda sprovedena i u Srbiji - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Evropska policija je u poslednjih šest meseci zaplenila je više od 50.000 kilogrma neovlašćenog meda i 1,7 miliona litara falsifikovanog pića.

U saopštenju objavljenom u sredu, u kojem se detaljno opisuje poslednje suzbijanje sumnjive hrane i pića širom kontinenta, Europol je objavio da je od decembra 2020. do juna 2021. godine otkrio 42 kriminalne bande, koje su krijumčarile vino, sir, začin i hranu za kućne ljubimce.

U akciji je zaplenjeno 15.451 tona nedozvoljenih proizvoda ukupne vrednosti oko 53,8 miliona evra, prenosi Euronews. 

Kontrola meda i u Srbiji

Lažni med pojavio se 70-ih godina prošlog veka kada je kao zamena počeo da se koristi kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. Na osnovu razblaživanja originalnog proizvoda zajedno sa šećernom trskom, kriminalci mogu da prodaju svoj proizvod po znatno nižim cenama, šteteći pravim trgovcima medom i evropskim pčelarima.

Pored Srbije, kontrola je obavljena i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Portugaliji, Španiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Utvrđeno je da sedam odsto od kontrolisanih 51.000 kilograma nije bilo u skladu sa pravilima pravljenja meda. 

Lažno vino, školjke i konjsko meso

U istom vremenskom periodu policija je zaplenila 1,7 miliona litara falsifikovanog vina, piva i drugih alkoholnih pića širom Evrope, uz podršku Evropskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF).

Četrnaest članova jedne kriminalne mreže sa sedištem u Španiji uhapšeno je zbog upotrebe boja za promenu prividnog kvaliteta pića kojim su trgovali. 

Španska policija zaplenila je 47.660 litara viskija i 9.550 litara drugog alkohola koji se koristi u njegovoj proizvodnji.

U odvojenom slučaju, italijanski karabinjeri su uz podršku švajcarske policije, uhapsili pet osoba zbog navodne proizvodnje falsifikovanog vina.

europol.europa.eu

 

Uhašeno je i osam osoba i zaplenjeno je 12 brodova zbog prodaje školjki za koje je utvrđeno da su "neprikladne za ishranu ljudi". Ukupna vrednost sumnjivih školjki na tržištu procenjuje se na 120.000 evra.

Policajci iz Belgije, Hrvatske, Danske, Francuske, Irske, Italije i Španije takođe su sproveli seriju novih istraga o ilegalnom konjskom mesu. Europol smatra da bi pandemija koronavirusa mogla da bude jedan od krivaca za priliv lošeg kvaliteta hrane u lancu snabdevanja.

europol.europa.eu

 

U operaciji, nazvanoj OPSON 2020, učestvovali su ograni za sprovođenje zakona iz 72 države, uključujući 26 država članica EU, a podržali su je Interpol, Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Kancelarija EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

"Uklanjanje tako ogromne količine ilegalnih i često opasnih proizvoda sa tržišta je konkretan primer kako međunarodna policijska saradnja čini svet sigurnijim. Prehrambeni kriminal možda se ne čini uvek glavnim policijskim prioritetom, ali operacije poput ove pokazuju ogromnu dobit koju ovi proizvodi generišu, a koja može da finansira drugi organizovani kriminal", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa