Biznis vesti

Poreznici otkrili 7,3 milijarde dinara utajenog poreza - raste i broj "fantomskih" preduzeća

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

16:29

Poreznici otkrili 7,3 milijarde dinara utajenog poreza - raste i broj "fantomskih" preduzeća
Ministarstvo finansija - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Poreznici su otkrili od početka godine više od sedam milijardi dinara utajenog poreza, što je za oko četvrtinu više nego lane. Ne prestaju pokušaji šverca akcizne robe, a otkriveno je i dvostruko više "fantomskih" preduzeća, prenosi RTS.


Uz "fantomske" firme i preduzeća za pranje para, koja se osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, ima i onih koja nastaju da bi ostvarila pravo na povraćaj PDV - a. Tako su tri takva preduzeća u organizaciji vlasnice knjigovodstvene agencije iz Ćuprije, za godinu dana prisvojila 10 miliona dinara iz državne kase.

"Oni su svakog meseca predavali fiktivne PDV prijave koje je sačinjavala vlasnica knjigovodstvene agencije i na osnovu lažnog sadržaja, iz tih poreskih prijava, zahtevali povraćaj PDV-a. Novac od povraćaja PDV-a predavali su vlasnici knjigovodstvene agencije", kaže koordinator Poreske policije Ivan Ivanović.

Poseban je slučaj u Subotici gde su dva preduzeća koja su pravila lažne fakture i krivotvorene bankarske izvode, pokušavši tako da im, mimo oporezivanja, ostane više od 500 miliona dinara.

U proteklih šest meseci uhapšeno je 72 optuženih za utaju poreza, a podneto je i 665 krivicnih prijava za više od 900 krivičnih dela.

"Izvršenjem pomenutih krivičnih dela izbegnuto je plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dinara, što je za oko 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine", ističe Ivanović.

U prvoj polovini godine, u odnosu na isti period prošle, za 50 odsto je opao šverc cigareta, dok je, sudeći po zaplenama, za toliko skočio nelegalan promet rezanog duvana u listu.

Oduzeto je 55.000 litara nafte, 3.000 litara alkohola i više od tone kafe.

Preporuka za vas

Novi izgled fiskalnih računa - Poreska uprava objavila vodič za e-fiskalizaciju

Komentari (0)

Biznis