Evropa

Meloni: Još nije doneta odluka da Italija napusti inicijativu BRI

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

12:22

Meloni: Još nije doneta odluka da Italija napusti inicijativu BRI
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da u odnosima između Italije i Kine postoji mnogo više nego što je to inicijativa Pojas i put (BRI), navodeći da još nije doneta konačna odluka da li će je Rim napustiti.

Meloni je, na konferenciji za novinare na kraju samita G20 u Nju Delhiju, rekla u nedelju da postoje evropske nacije koje poslednjih godina nisu bile deo Pojasa i puta, ali da su mogle da postignu više povoljnih odnosa sa Kinom nego što je to ponekad uspevalo Italiji.

Meloni je rekla da je kineska strana obnovila poziv za nju da poseti Peking, ali da nije određen datum.

Italijanska vlada je takođe pozvana na BRI forum čiji će domaćin biti Kina u oktobru.

Italijanski mediji preneli su ranije u nedelju da će Italija napustiti BRI i umesto toga nastojati da revitalizuje strateški sporazum o partnerstvu sa Kinom, čiji je cilj podsticanje ekonomske saradnje, koji je prvi put potpisala 2004. godine.

Meloni je saopštila da je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćijangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put.

Meloni i Li razgovarali su na marginama samita G20 u Nju Delhiju i o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje.

"Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat“, objavio je list Korijere dela sera, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija je jedina zemlja članica G7 koja je potpisala BRI, globalni trgovinski i infrastrukturni plan po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

Italija će predsedavati G7 sledeće godine i preinačuje svoj odnos sa Pekingom da bi smirila zapadne saveznike, koji žele da smanje kineski uticaj, a da istovremeno smanji rizik od reakcije Pekinga, objavio je Rojters.

Kina je oduvek verovala da će se nastaviti potencijalna saradnja u okviru BRI u interesu dve zemlje, rekla je danas portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Mao Ning na redovnoj konferenciji za novinare na pitanje o razmatranjima Italije.

Mao je istakla da bi Kina i Italija trebalo dalje da prodube saradnju u različitim oblastima i promovišu veći razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji je nedavno posetio Kinu, rekao je da bi strateško partnerstvo Kine i Italije bilo vrednije od BRI.

Italijanski političari doveli su u pitanje vrednost BRI sporazuma koji je prethodna administracija potpisala 2019. godine.
 

Komentari (0)

Evropa