Evropa

Kandidat AfD osvojio je najviše glasova na izborima za gradonačelnika Nordhauzena, čeka se drugi krug

Komentari

Autor: FoNet

11/09/2023

-

23:01

Kandidat AfD osvojio je najviše glasova na izborima za gradonačelnika Nordhauzena, čeka se drugi krug
Kandidat AfD osvojio je najviše glasova na izborima za gradonačelnika Nordhauzena, čeka se drugi krug - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) Jerg Profet osvojio je najviše glasova na izborima za gradonačelnika Nordhauzena u Tiringiji i ta pobeda mu daje najveće šanse i u drugom krugu izbora, predosi DPA.

AfD u poslednje vreme u celoj Nemačkoj dobija na popularnosti i ovog leta je u Tiringiji, na istoku zemlje, njen kandidat je pobedio na okružnim izborima, a i u Saksoniji, takođe na istoku, kandidat te stranke je izabran za gradonačelnika.

Profet je u nedelju osvojio 42,1 odsto glasova na izborima za gradonačelnika industrijskog i univerzitetskog grada Nordhauzena, potvrdili su predstavnici gradskih vlasti.

To je ubedljivo najbolji rezultat od svih kandidata i daje mu velike šanse u drugom krugu 24. septembra, kada će mu suparnik biti nezavisni kandidat Kaj Buhman, koji je dobio 23,7 odsto glasova.

Nordhauzen je centar okruga i ima oko 42.000 stanovnika, a pravo glasa imalo je skoro 37.000 ljudi. Profet se u kampanji uglavnom držao lokalnih tema.

Komentari (0)

Evropa