Evropa

RAT U UKRAJINI Putin i Kim bi mogli da se sastanu na kosmodromu Vostočni na istoku Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Putin i Kim bi mogli da se sastanu na kosmodromu Vostočni na istoku Rusije
RAT U UKRAJINI Putin i Kim bi mogli da se sastanu na kosmodromu Vostočni na istoku Rusije - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 566. dan ruske invazije na Ukrajinu. U Hersonu, na jugu Ukrajine, juče su čule su se eksplozije. Ukrajinska vojska saopštila je da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku kampanju mobilizacije. Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage u kontraofanzivi povratile više teritorija na istoku i jugu zemlje. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je stigla u nenajavljenu posetu Kijevu, kaže da je Ukrajini mesto u EU. Kremlj najavljuje da će severnokorejski lider Kim Džong Un narednih dana posetiti Rusiju, dok pojedini južnokorejski mediji prenose da je voz lidera već u Rusiji. SAD poručuju da bi Putinov sastanak sa Kimom bio ogromna greška.

Ključni događaji

  • Ukrajinski Generalštab: Rusija bi mogla uskoro da pokrene veliku mobilizaciju
  • Peskov: Putin i Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima
  • Suspiljne: U Hersonu se začule eksplozije
  • Berbok u poseti Kijevu: Članstvo Ukrajine u EU neophodna geopolitička posledica rata

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

19.14 Kim Džong Un u Rusiji

Severnokorejski lider Kim Džong Un doputovao je danas u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u očekivanju da će jedan drugome pružiti veću podršku u eskalaciji sukoba sa Zapadom, objavio je AP.

Očekuje se da će Kim tražiti rusku ekonomsku pomoć i vojnu tehnologiju, u zamenu za municiju koja će se koristiti u ratu u Ukrajini.

18.43 Ukrajina će tražiti arbitražu STO zbog poljskog embarga na uvoz žita

Ukrajina će se zatražiti arbitražu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog odluke Poljske  da produži zabranu uvoza žitarica, najavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je naglasio da uprkos ratu i ruskoj blokadi luka, Ukrajina poštuje svoje obaveze prema Sporazumu o pridruživanju sa EU i prava STO.

"Nemamo nameru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica. Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prinuđena da se obrati arbitraži STO kako bi dobila nadoknadu za kršenje Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT)", napisao je Šmihal na platformi X (Tviter).

17.30 Poljska upozorila Evropsku komisiju da će produžiti zabranu ukrajinskog žita

Savet ministara Poljske na današnjem sastanku usvojio je rezoluciju kojom se Evropska komisija upozorava da će Poljska jednostrano produžiti embargo na ukrajinsko žito nakon 15. septembra ako Brisel ne donese odgovarajuću odluku.

"Savet ministara poziva Evropsku komisiju da nakon 15. septembra 2023. produži zabranu uvoza iz Ukrajine četiri poljoprivredna proizvoda: pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta", navodi se u saopštenju poljske Vlade, prenosi Ukrinform.

15.55 Danska šalje vojnu pomoć Ukrajini vrednu 833 miliona dolara

 Danska će Ukrajini donirati paket vojne pomoći vredan 833 miliona dolara, uključujući tenkove, pešadijska borbena vozila, tenkovsku municiju i protivavionske topove, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

Planirana ukupna pomoć Danske raspoređena je u tri faze do 2025. godine, prenosi Rojters.

"Posle više od godinu i po dana rata, gotovo smo iscrpeli svoje odbrambene zalihe. Zato sada razmatramo ciljane zajedničke nabavke i međunarodnu saradnju prilagođenu potrebama Ukrajine ovde i sada", rekao je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen.

Ovo će biti 12. i najveća donacija koju Danska šalje Kijevu od kada je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

15.12 Švedska razmatra slanje borbenih aviona Gripen u Ukrajinu

Švedska vlada razmatra donaciju borbenih aviona Gripen Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv Rusije, izvestio je danas Švedski državni radio (SR), pozivajući se na neimenovane izvore.
Kako je navedeno, švedska vlada bi mogla da zvanično zatraži od oružanih snaga već u četvrtak da razmotre to pitanje, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se kaže i da vlada želi da zna, između ostalog, kako bi primopredaja uticala na odbrambene sposobnosti Švedske i koliko brzo bi Švedska mogla da dobije nove lovce Gripen.
Holandija i Danska su najavile su isporuku borbenih aviona F-16 američke proizvodnje kako bi pomogli Ukrajini da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj nadmoći.

Kako prenosi radio SR, Ukrajina se nada da će dobiti jednu diviziju mlaznjaka Gripen, švedskog Saab-a ili 16-18 aviona.

Švedska je ove godine rekla da će ukrajinskim pilotima dati priliku da testiraju Gripen, ali je vlada istovremeno saopštila da su joj potrebni svi njeni avioni za odbranu švedske teritorije.

Procena je da obuka Ukrajinaca traje najmanje šest meseci, a verovatno i duže kako bi piloti bili u stanju da u potpunosti upravljaju avionom. 

Zbog toga bi avion Gripen mogao da preleti Ukrajinu najranije sledećeg leta, ukoliko vlada donese takvu odluku. 

Međutim, kako prenosi nacionalni radio, takva odluka može biti doneta tek nakon pristupanja Švedske odbrambenom savezu NATO-a predvođenom SAD, za koji još uvek čeka ratifikaciju od država članica Turske i Mađarske.

14.46 Kim i Putin bi mogli da se sastanu na kosmodromu na istoku Rusije

I dalje nema zvaničnog mesta sastanka Putina i Kima, ali prema pisanju svetskih medija to bi mogla da bude svemirska baza "Vostočni" (Istočni), daleko na istoku Rusije blizu granice sa Kinom, prenosi BBC. U pitanju je prvi ruski komercijalni svemirski centar, otvoren 2016. godine.  

Japanski Kjodo, citirajući "izvore bliske ruskim vlastima", javlja da voz ide na sever ka ruskoj oblasti Amur, gde se nalazi ta vojna baza.

Takođe, južnokorejski KBS je izvestio da "posmatrači" vide vojnu bazu kao potencijalno mesto sastanka jer je Kimov voz putovao severno od Vladivostoka, za koji se smatralo da je prvobitno odredište.

Njujork tajms, u prošlonedeljnom tekstu, takođe je pripisao "neimenovanom izvoru" informaciju da bi vojna baza Vostočni mogla biti konačno odredište na putovanju Kim Džong Una.

13.43 Putin: Invazije SSSR-a na Mađarsku i Čehoslovačku bile su greška

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sovjetske invazije na Mađarsku i Čehoslovačku bile greška. On je rekao da "nije u redu činiti bilo šta u spoljnoj politici što šteti interesima drugih ljudi".

"Davno smo priznali da je taj deo sovjetske politike bio pogrešan i da je samo doveo do napetosti u odnosima. U spoljnoj politici se ne sme činiti ništa što je u direktnoj suprotnosti sa interesima drugih naroda“, izjavio je ruski lider na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, zamoljen da prokomentariše ocene da se SSSR ponašao kao kolonijalna sila kada je poslao tenkove u Prag 1968. i Budimpeštu 1956. godine.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

Putin je rekao da zapadne zemlje, pre svega SAD, sada prave istu grešku kao što su Sovjeti tada napravili, prenosi BBC. "Oni vrše pritisak na svoje saveznike, takozvane partnere. Nemaju prijatelje. Imaju samo interese. To je nastavak poznate britanske formule", dodao je Putin.

12.53 Moravjecki: Poljska neće ukinuti embargo na uvoz ukrajinskog žita

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da njegova vlada neće ukinuti embargo na uvoz ukrajinskog žita u petak, kao što je planirano, jer bi to, kako je rekao, nanelo štetu poljskim poljoprivrednicima.

"Poljska neće dozvoliti da je preplavi ukrajinsko žito", napisao je Moravjecki na  platformi X (Tviter). Moravjecki je istakao da Poljska, bez obzira na odluke Brisela, neće otvoriti granice za ukrajinsko žito, preneo je AP. 

12.22 Peskov: Razgovaraće delegacije, pa ako bude trebalo samo Putin i Kim

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se na sastanku severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina prvo održati pregovori dve delegacije, "a nakon toga, ukoliko bude potrebno, lideri će nastaviti komunikaciju u formatu jedan na jedan".

Razgovori bi takođe mogli da obuhvate humanitarnu pomoć Severnoj Koreji i rezolucije Saveta bezbednosti UN nametnute Pjongjangu, rekli su ruski zvaničnici, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici, koji su rekli da je poseta neizbežna, dodali su i da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju, i da će dva lidera verovatno razgovarati o obezbeđivanju oružja Rusiji za rat u Ukrajini, preneo je Gardijan.

11.48 Putin: Ukrajinska kontraofanziva propala, nije dala nikakve rezultate

Predsednik Rusije Vladimir putin je rekao da misli da bi Ukrajina mogla da bude spremna za razgovare o miru tek kada joj ponestane resursa, ali da će Kijev iskoristiti potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža. Govoreći na forumu u ruskom gradu Vladivostoku na dalekom istoku, Putin je ponovio svoju tvrdnju da je aktuelna kontraofanziva Ukrajine propala, tvrdeći da nije dala "nikakve rezultate", prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

Putin je tokom svog govora rekao i da hiljadu do hiljadu i po Rusa potpisuje dobrovoljne ugovore da se pridruži vojsci. Odgovarajući na pitanje da li Rusija treba da uvede novu prinudnu mobilizaciju da bi pojačala svoje vojno delovanje u Ukrajini, Putin je odgovorio da nije neophodno.

Putin je danas takođe izjavio da ono, što je nazvao "političkim" progonom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pokazuje da je američki politički sistem "truo". "Što se tiče progona Trampa, za nas je ovo što se dešava, u današnjim uslovima, po mom mišlјenju, dobro, jer pokazuje trulost američkog političkog sistema, koji ne može da se pretvara da uči druge demokratiji. Sve što se dešava sa Trampom, to je progon iz političkih razloga nečijeg političkog rivala", rekao je on u Vladivostoku na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.

Tanjug/AP/Sergey Shinov, Roscongress Foundation

 

10.30 Predloženo da 30. septembar bude Dan ujedinjenja Rusije sa novim regionima

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je proglašavanje 30. septembra danom prisajedinjenja Rusiji Donjecke i Luganske Narodne Republike i regiona Zaporožja i Herson, ukrajinskih oblasti koje su pod ruskom kontrolom. Predlog zakona je podnet parlementu i objavljen je na internet stranici Ruske dume. "Dan prisajedinjenja naroda DNR, LNR i regiona Zaporožja i Hersona Ruskoj Federaciji biće 30. septembar", navodi se u dokumentu. Pretpostavlja se da će zakon, ukoliko bude usvojen, stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja, prenosi ruska agencija.

10.02 Zelenski stavio veto na zakon o objavljivanju izjava zvaničnika o imovini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je stavio veto na parlamentarni zakon kojim je bilo predviđeno da se još godinu dana za javnost ne objavljuju izjave zvaničnika o njihovoj imovini.

Zelenski je napisao na Telegramu da izjave treba da budu odmah otvorene za javnost, a ne za godinu dana, preneo je Rojters.

Parlament je prošle sedmice u utorak glasao za vraćanje pravila koje je bilo suspendovano nakon početka ruske invazije 2022. godine kao mera predostrožnosti, ali da se izjave o imovini zvaničnika ne objavljuju još godinu dana.

08.17 Papin izaslanik putuje u Kinu, deo diplomatskih napora za okončanje rata

Papin izaslanik kardinal Mateo Zupi putuje danas u Peking, u diplomatsku misiju koja ima cilj da pomogne okončanju rata u Ukrajini, prenosi Rojters pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Zupi će se verovatno u sredu sastati sa "najvišim državnim rukovodstvom", uključujući premijera Kine Li Ćjanga, piše rimski list "Republika". 

Izaslanik pape Franje je već posetio Kijev i Moskvu u junu i putovao u Vašington sledećeg meseca, kao dep napora Vatikana da se postigne mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije.

08.07 Rojters: Ukrajina bi od SAD mogla da dobije rakete sa kasetnim bombama

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Nakon što su poslednjih meseci videle uspeh kasetne municije isporučene u artiljerijskim mecima kalibra 155 mm, SAD razmatraju isporuku jednog ili oba vojna taktička raketna sistema (ATACMS) koji mogu da lete do 306 kilometara, ili vođeni raketni sistem sa višestrukim lansiranjem (GMLRS) rakete dometa 75 kilometara sa kasetnim bombama, izjavila su tri američka zvaničnika.

Ako bude odobrena, bilo koja opcija bi bila dostupna za brzu isporuku Kijevu, navodi britanska agencija.

07.15 Kim Džon Un stigao u posetu Rusiji na razgovor sa Putinom

Severnokorejski lider Kim Džong-Un stigao je jutros u posetu Rusiji gde treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kim je stigao u posetu zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije, preneo je AP.    

Sastanak Putina i Kima održaće se na Dalekom istoku Rusije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Još ne znamo gde će se razgovarati. Na Dalekom istoku", rekao je Peskov, navodeći da će razgovori biti održani između dve delegacije, kao i između dva predsednika, nakon čega će uslediti zvanična večera, preneo je Tas. 

Rusija i Severna Koreja nisu zainteresovane za izjave iz SAD, istakao je  Peskov, komentarišući upozorenja Vašingtona o prodaji severnokorejskog oružja Moskvi, objavio je Rojters. 

07.00 Putin: Odnosi Rusije i Kine dostigli poslednjih godina do sada najviši nivo

Odnosi Rusije i Kine dostigli su poslednjih godina do sada najviši nivo, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa zamenikom kineskog premijera Džang Guokingom. Putin je istakao da će Rusija i Kina nastaviti da unapređuju saradnju, prenele su RIA Novosti.

Putin je rekao da činjenica da je kineski predsednik Si Đinping, posle ponovnog izbora na tu funkciju, u martu prvo doputovao u posetu Rusiji, takođe svedoči o nikad boljim odnosima između dve zemlje.

Putin i Džang su se sastali na marginama Istočnog ekonomskog foruma koji se  održava od 10. do 13. septembra u Vladivostoku, u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta (FEFU).

06.57 Sunak: Rusija gađala 24. avgusta civilni teretni brod u Crnom moru

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je ruska vojska 24. avgusta gađala civilni teretni brod u Crnom moru sa "više projektila", pozivajući se na obaveštajne podatke sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. "Zahvaljujući obaveštajnim podacima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, znamo da je ruska vojska gađala civilni teretni brod u Crnom moru sa više projektila 24. avgusta", rekao je Sunak iznoseći informacije poslanicima britanskog parlamenta o samitu G20 kome je prisustvovao u Nju Delhiju, preneo je Rojters.

06.45 Suspiljne: U Hersonu se začule eksplozije

U Hersonu, na jugu Ukrajine, čule su se juče ujutru eksplozije, preneo je Suspiljne. Ovo nije neuobičajena vest za lokalce, jer je taj grad smešten gotovo na samoj liniji fronta između oblasti Ukrajine nad kojima je ta zemlja zadržala ili povratila kontrolu, i dela teritorije koji je pod kontrolom Rusije.

06.25 Peskov: Putin i Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima, izjavio je juče portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Tema sastanka će, pre svega, biti bilateralni odnosi. Narodna Demokratska Republika Koreja je naš sused i, naravno, kao i sa svakim susedom, smatramo da smo dužni da uspostavimo dobre, obostrano korisne odnose, što radimo i što predsednik Putin čini veoma dosledno", rekao je Peskov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, prenosi Ria novosti.

profimedia

 

Južnokorejski mediji izvestili su da je voz, za koji se pretpostavlja da je prevozio lidera Severne Koreje već u Rusiji.

06.10 Berbok u poseti Kijevu: Članstvo Ukrajine u EU neophodna geopolitička posledica rata

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok došla je jutros u nenajavljenu posetu Kijevu, i tamo izjavila da je "Ukrajini mesto u Evropskoj uniji".

"Ukrajina se može osloniti na nas i na naše razumevanje proširenja EU kao neophodne geopolitičke posledice ruskog rata. Ukrajina već ima status kandidata, a sada se spremamo da donesemo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju", preneo je Rojters reči nemačke ministarke.

Komentari (1)

Beograd

12.09.2023 22:24

Trenutno koliko je Rusija sva porazena i slomljena i razdvojena unutar Rusije da skoro bilo koja zemlja može poraziti i dokrajčiti Kremlj i Putina. U stvari Putina ne jer on ni ne izlazi iz bunkeraja.

Evropa