Evropa

Nove korona mere u regionu: Važne informacije ako se spremate za letovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

11:26

Nove korona mere u regionu: Važne informacije ako se spremate za letovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj
Nove korona mere u regionu: Važne informacije ako se spremate za letovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj - Copyright AP/Darko Bandić, AP/Kemal Softić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situcaija se pogoršava u zemljama regiona, a vlasti Crne Gore i Hrvatske, najavile su pooštravanje mera protiv širenja virusa, koje se, pre svega, odnosi na okupljanja u zatvorenim prostorima.

U Crnoj Gori, zbog rasta broja novozaraženih od danas do 2. avgusta nadležni uvode privremenu zabranu rada noćnih klubova i diskoteka kako na otvorenom tako i na zatvorenom, pišu podgoričke Vijesti.

Zabraniće se žurke, muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Pozivajući se na svoja saznanja Vijesti pišu da od 2. avgusta boravak u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata neće biti omogućen bezuslovno.

U fokusu Uprave za inspekcijske poslove biće kontrola okupljanja na otvorenom i izvođenje muzike uživo u baštama lokala. Ukoliko se nastavi trend kršenja, razmotriće se njihovo ukidanje ili dodatno ograničavanje, piše list.

Nove mere i u Hrvatskoj

Hrvatska, koja takođe predstavlja popularnu letnju destinaciju, od ponedeljka planira da uvede nove epidemiološke mere na Jadranu koje podrazumevaju smanjenje dozvoljenog broja okupljanja osoba bez kovid potvrde na 15.

To prenosi hrvatski portal Index, pozivajući se na svoja saznanja i dodaje da će biti ograničen i maksimalan broj ljudi koji mogu biti prisutni na okupljanju, bez obzira na to da li imaju potvrdu o vakcinaciji.

Podsećamo, prema trenutno važećoj odluci, bez kovid potvrde može da se okupi 100 ljudi, a prema planovima taj broj bi mogao da bude smanjen na 15 na hrvatskom Jadranu, piše portal.

Kako se navodi, broj će važiti za privatna okupljanja, ali i za svadbe na kojima zvanice nemaju kovod potvrde.

Nacionalni štab očekuje veći nivo odgovornosti kod odobravanja raznih manifestacija, a oko procene da li je neki događaj rizičan moraće da se usuglase lokalni i županijski štabovi.

Nove mere se uvode zato što je hrvatski Jadran drugu sedmicu za redom u "narandžastoj zoni" na evropskoj korona karti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa