Evropa

Brisel je ponovo u "crvenoj zoni" epidemiološke mape: Više od polovine Belgijanaca je vakcinisano

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

13:39

Brisel je ponovo u "crvenoj zoni" epidemiološke mape: Više od polovine Belgijanaca je vakcinisano
Koronavirus u Briselu - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Više od polovine stanovnika Belgije poptpuno je vakicinisano, dok je bar jednu dozu vakcine protiv kovida 19 primilo 68 odsto ukupne populacje.

Prema poslednjim podacima belgijskog Zavoda za javno zdravlje "Sijensano", skoro 5,8 milona ljudi u Belgiji primilo je sve preporučene doze vakcine, dok je oko 7,83 miliona primilo bar prvu dozu.

Najviša stopa vakcinisanih je među onima starosti između 75 i 84 godine (91 odsto je potpuno vakcinisano), dok je u starosnoj grupi od 18 do 34 godine samo 30 odsto potpuno vakcinisano, ali 70 odsto ih je dobilo prvu doza.

Kada su u pitanju mlađi od 17 godina, oko 212.000 je dobilo prvu dozu, navode u "Sinensano".

Dodaje se da u vakcinaciji prednjači region Flandrije sa 65 odsto potpuno vakcinisane odrasle populacije, dok je taj procenat najniži u regionu Brisela, samo 48 odsto.

Brisel je početkom nedelje uvršćen u tzv. "crvenu zonu" na EU epidemiološkoj mapi sa prosečno 213 novozaraženih na 100 hiljada stanovnika u posednje dve nedelje.

U Belgiji se na dnevnom nivou u prosku beleži 1.400 novozaraženih, a zdravstvene vlasti ukazuju na usporavanje rasta novih slučajeva koji je tokom juna počeo da se zabrinajvajuće duplira na svakih nedelju dana.

Istovremeno broj hospitalizovanih se povećava za oko 30 odsto na nedeljnom nivou, ali ne raste broj osoba na intenzivnoj nezi.

Dnevno u Belgiji od posledica kovida 19 premine u proseku manje od jedne osobe.

Komentari (0)

Evropa