Evropa

Najveće britansko slatkovodno jezero prekriveno toksičnim algama

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

11:34

Najveće britansko slatkovodno jezero prekriveno toksičnim algama
Najveće britansko slatkovodno jezero prekriveno toksičnim algama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveće slatkovodno jezero na britanskim ostrvima, koje je izvor za skoro polovinu pijaće vode u Severnoj Irskoj, u velikoj meri je zatrovano toksičnim algama, izvestio je Skaj njuz .

"Loh Nei (Lough Neagh), najveće slatkovodno jezero u Velikoj Britaniji i Irskoj, zatrovano je toksičnim plavo-zelenim algama u apokaliptičnim razmerama", navodi britanska televizija.

Uzrok trovanja je širenje smrtonosne bakterije zbog ispuštanja otpadnih voda i poljoprivrednog otpada u rezervoar.

To dovodi do uginuća riba, ptica i drugih životinja, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Severnoj Irskoj, služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u toj britanskoj pokrajini, prenosi Skaj njuz.

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju, a mnogi stanovnici koji se godinama bave ribolovom ili drugim poslovima na jezeru više ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

Skaj njuz navodi da situaciju otežava politička situacija u Severnoj Irskoj, nakon što je Demokratska unionistička partija (DUP), koja je izgubila na prošlim izborima, odbila da formira novu vladu sa nacionalističkom partijom Šin Fejn, koja je dobila većinu glasova.

Bez vlade i resornog ministra za životnu sredinu, nema ko da preduzme odgovarajuće mere u smislu uspostavljanja kontrole nad vanrednom situacijom, navodi Skaj njuz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa