Evropa

Albanija danas predsedava sednicom Saveta bezbednosti UN, fokus na Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Albania

20/09/2023

-

10:02

Albanija danas predsedava sednicom Saveta bezbednosti UN, fokus na Ukrajini
AP/John Minchillo - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Albanija će danas predsedavati sednicom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a kako je najavio premijer te zemlje Edi Rama, fokus sednice biće na dešavanjima u Ukrajini.

Rama je u video poruci snimljenoj u sali Saveta bezbednosti, poručio da je to verovatno najvažniji sastanak za Ukrajinu od početka "okupacije velikih razmera od strane Rusije", prenosi Euronews Albanija.

Sednica će biti specifična i po tome što će na njoj prisustvovati predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prvi put od početka sukoba.

Rama je izrazio nadu i da se nada da će otvorena debata na visokom nivou mobilisati svet u zajedničkim naporima da osudi rat i poveća pritisak na Rusiju, "da preokrene kurs i napravi mesta za početak procesa pravednog mira".

Na sednici bi trebalo da učestvuju šefovi država i vlada članica saveta bezbednosti, kao i šire, članica Ujedinjenih nacija, uključujući Ukrajinu.

"Budući da dolazimo iz regiona u kojoj je rat izazvao ogromnu patnju, svesni smo vrednosti mira i ogromnih napora potrebnih da se on postigne i, pre svega, održi.

Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo postavljaju temelje onoga što nazivamo ljudskom sigurnošću. Oni predstavljaju raskid sa prošlošću, sa tradicionalnom praksom dominacije, nametanja ili prakse moćnog koji ima pravo. Oni obezbeđuju ravnopravnost između država i mirna sredstva za rešavanje sporova", rekao je Rama.

Zbog toga je Albanija, zaključio je on, odlučila da istakne suštinsku potrebu za efikasnom multilateralnom akcijom, kao najboljim sredstvom za rešavanje zajedničkih problema, posebno mira i bezbednosti.

Komentari (0)

Evropa