Analize

Vukadinović: Ovih par dana deluje kao najava "zemljotresa", ali mislim da je to pre sleganje terena posle izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2022

-

19:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović rekao je za Euronews Srbija da ne očekuje nikakve nove izbore u skorijoj budućnosti koji su pominjali određeni ljudi iz opozicije, ali i iz vlasti. 

"Ovaj deo opozicje sada pokušava da svoje razoračarane birače malo omađija tako što želi da im poruči da još ima nade i da još nije gotovo. Mislm da je gotovo, videćemo da li sam u pravu. Ovo sa Beogardom će se rasplesti brzo", smatra on.

Vukadinovć kaže da su izbori koji su se održali 3. aprila bili izvesni, i navodi da se dosta toga neizvesnog i dinamičnog zapravo desilo nekoliko dana nakon održavanja izbora. 

"Ovo je sada za kladioničare i same aktere izbora, kandidate, neizvesno ali u smisli da li će imati 32 ili 34 mandata. U suštini, ovo su bili vrlo izvesni izbori sa par malih iznenađenja koja se tiču nekoliko procenata malo više za SPS i desničarske stranke, malo manje za SNS ali sve drugo je bilo očekivno. Vidite za predsedničke izbore, svi smo mogli da predviditmo ishod. Koliko smo imali jedne predvidive i dosadne izbore, toliko će sada ova naknadna izborna situacija biti na neki način dramatična i napeta, sa toliko preokreta. U jednom danu se svašta izdešavalo. Juče nam se učinilo da imamo jednu novu družinu u opoziciji, koja zajedno nasutpa, onda nam se čini da se to raspada u param parčad i ko zna hoće li se nešto desiti. Sa druge strane oglašavaju se iz SNS-a i navode da žele nove parlamentarne izbore ... Svašta se tu priča i spekuliše", kaže Vukadinović.

Navodi da u svakom slučaju ne očekuje neke dramatičke promene u skorijoj budućnosti, bar ne "onako kako ih pojedini akteri najavljuju". 

"Ideje su legitimne, ali mislim da je ovo i skretanje pažnje. Ovih par dana mi deluju i kao najava nekog zemljotresa, ali ja mislim da je to samo sleganje terena posle izbora. Kao pravnik, ja ne očekujem nikakav novi, veliki politički zemljotres, u tom smislu", kaže on.

Vukadinović je rekao i da ne očekuje da će Srbija dobiti novu vladu koja će uvesti sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini. 

"Ne traži Srbija sada Vladu koja će uvesti sankcije Rusji, to traže Brisel ili Vašington. Ja ne verujem da će se uvesti te stranke kao što se spekuluiše. Možda nešto sitno, simobolički. Takvu vladu neće dobiti ni sa SPS-om, ni sa Dverima, ali ako pratite prorežimske medije, šta god oni značili, vidite da traje jedna dosta oštra kampanja spuštanja krila ovih desničarskih stranaka koji su se poneli ukrajinskom krizom. Ja očekujem nasatavak vladajuće koalicije, ali uz neke dodatke. Mislim da će Vučić tu da doda malog začina, DSS je možda jedan od njih, ali mislim da će tu biti i nekog proevrospkog začina, a ko će biti to ćemo da vidimo", smatra Vukadinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town