Izbori 2022

Samofalov: Dobro je da su druge opozicione stranke stale iza nas, posle ponavljanja izbora situacija može da se promeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2022

-

13:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Otvorićemo danas 79 džakova sa glasačkim listićima i branićemo svaki glas građana, rekao je za Euronews Srbija Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke. Listi oko SDS, inače, nedostaje 0,2 odsto glasova za ulazak u Skupštinu Grada Beograda, a iz ove stranke navode da je dobra stvar što su i druge opozicione liste stale sada iza ove i da bi posle ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima situacija mogla da bude drugačija.

"Juče smo čitav dan pisali prigovore, podneli ih u roku, do kasno sinoć smo bili u GIK-u, da bismo završili sa svim tim radnjama, 230 prigovora smo priložili, najčešće u 95 odsto slučajeva se tu radi da u glasačkoj kutiji ima više listića nego što je na biračkom mestu izašlo glasača, što praktično znači da je neko iz SNS dolazio sa desetak listića u džepu i onda ih punio u kutije i mi to sada pokušavamo da dokažemo", rekao je Samofalov.

Danas se, kako je dodao, očekuje sednica Gradske izborne komisije koja će odlučivati o prigovorima.

"Takođe, imamo pravo da otvorimo 5 odsto džakova sa glasačkim listićima i to ćemo danas uraditi. Otvorićemo 79 džakova sa glasačkim listićima, prema tome preko 300 biračkih mesta ćemo tretirati u ovom procesu. Branimo svaki glas naših građana, ovde se ne radi o cenzusu za našu ili neku drugu koaliciju, niti se radi o mandatima, ja prvi neću biti odbornik, ovde se radi o odbrani glasova građana koji su oteti u pokušaju SNS da zadrži vlast u Beogradu", rekao je on.

Listi ujedinjenoj oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića nedostaje oko 1.800 glasova za prelazak cenzusa, a na pitanje da li se ova stranka i dalje nada da bez ponavljanja izbora može da uđe u gradski parlament, Samofalov kaže da će morati da dođe do ponavljanja.

"Jako je važno da uzdrmamo ovaj režim u svakoj tački. U svakom slučaju, mislim da je ovih 1.800 glasova u Beogradu lako nadoknadivno na tom ponovljenom glasanju ukoliko svi budemo stali iza ove stvari, posle toga imaćemo potpuno drugačiju sliku u gradskom parlamentu, onakvu sliku kakvu su je naslikali građani Beograda, onako kako su glasali", rekao je on.

Na pitanje da li su sigurni da će svi stati iza njih i da niko neće napraviti koaliciju sa vladajućom većinom, Samofalov kaže da veruje da neće i da se to čulo od predstavnika svih stranaka da stoje složno u "ovoj borbi za demokratiju i za odbranu izborne volje građana".

"Mi smo imali iskustva kao 2016. godine u beogradskoj opštini Vračar kada su naprednjaci izgubili na izborima pa su otimali mandate i tako prekrajali izbornu volju građana, mislim da smo dovoljno naučili iz tog procesa i da je sada vreme za solidarnost. Mi ćemo prvi biti solidarni sa ostalima, zato što se opet kažem, tu ne radi o pojedinačnim strankama nego o ljudima koji su čekali po čitav dan u redovima ispred biračkih mesta, nikada nisam dobio toliko poruka od prijatelja da po sat vremena ne mogu da dođu na red da glasaju i mi nemamo pravo da odstupimo ovde i moramo da se borimo do poslednjeg trenutka i zato smo pisali prigovore danonoćno, otvorićemo džakove, kako bismo odbranili svaki glas", istakao je on.

Kako kaže, zahtev za eventualno ponavljanje beogradskih izbora je legitiman, može da bude jedan od scenarija, ali je predloženo i da stranke koje su prešle dva odsto u republici ulože prigovori na 1.000 biračkih mesta širom Srbije kako bi se i tu branili glasovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town