Analize

Antonijević za Euronews Srbija: Sastanak Vučića i Đilasa došao prekasno, ali bio neminovan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

13:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa došao je prekasno, ali je posle izbornog ciklusa bilo neminovno da do njega dođe, rekao je za Euronews Srbija pravnik Milan Antonijević.

"Verujem da je to samo prvi u nizu sastanaka sa drugim političkim opcijama, a ono što mogu reći to je da je ovaj sastanak prekasno došao. Mi smo zaista od 2019. apelovali na neophodnost razgovora, na taj dijalog koji bi nekako poslao i građanima Srbije potpuno drugačiju poruku od one koju smo imali u predizbornom periodu i verujem da bi ta predizborna trka drugačije izgledala, sa manje agresije i sa možda nekim rešenim pitanjima o kojima smo govorili još 2019, a to su pritisci na birače, drugačija medijska prisutnost svih političkih aktera i sve ono što je i stavljeno kao zamerka celom izbornom procesu", rekao je on i dodao da je potpuno očekivano da kada se vraća dijalog u Narodnu skupštinu, da se vraća i na neke druge nivoe, a to su u ovom trenutku Vučić i Đilas. 

Ipak, kako kaže, zahtevi koji su se mogli čuti u vezi sa beogradskim izborima možda su malo preuranjeni.

"S obzirom na to da još nemamo potpunu sliku sa nekoliko biračkih mesta i da li se može eventualno izmeniti, ali verujem da su to političke poruke koje, politička dinamika koju Srbija zaista zaslužuje u jednom poprilično teškom periodu kakav je danas, baš zbog ukrajinske krize i nekih drugih izazova", istakao je Antonijević.

Komentarišući to što deo opozicije govori o tome da su izbori bili neregularni, a Đilas sa druge strane govori o nelegitimnosti vlasti oko SNS koja bi nastala uz podršku dela opozicije, ističe da oba gledišta imaju određenu težinu.

"Kada pogledate izveštaje koje je izradio i OEBS i CRTA ovde se više govori o stvarima koje se u budućnosti moraju ispravljati, o kojima više godina govorimo. Ne bih mogao reći ni da su ovi izbori nelegitimni, niti da postoji neka neregularnost koja ih može ugroziti. Verujem da je to razlog i zbog kog je Đilas odlučio da bude na ovom sastanku, da govori o nekom budućem vremenu, ne boreći se za prava i svoje stranke, a verujem i drugih stranaka unutar opozicije koje bi trebalo na drugačiji način da trče te predizborne trke. Kada ćemo videti te izbore, da li će to biti prvi test sa beogradskim izborima krajem godine zaista mislim da je odluka još uvek na vladajućoj stranci, da li će na ovakav način želeti da vrati građanima ponovo mandate", rekao je on.

Podsetimo, lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je izneo zahtev da do kraja godine budu održani novi izbori u Beogradu. On je novinarima, nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena, preneo i da mu je Vučić rekao da će do kraja nedelje izneti svoj stav po tom pitanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town