Analize

Turbulencije u opozicionim redovima: Jeremić i Obradović kritikuju Đilasa zbog današnjeg sastanka sa Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2022

-

13:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak koji bi danas trebalo da bude održan između predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa još jednom je prodrmao opozicione redove, koji su i uoči, ali i nakon izbora već bili izloženi nizu turbulencija, mahom zbog neslaganja ne samo među različitim strankama, već i unutar postavljenih koalicija. Na Đilasov predlog za sastankom u startu je bilo negativnih reakcija, koje su kulminirale uporedo sa zakazivanjem sastanaka kada su Vuk Jeremić lider Narodne stranke, koja je koalicioni partner Đilasovog SSP-a i lider Dveri Boško Obradović uputili oštre kritike Đilasu. 

Đilas je, podsetimo, u nedelju saopštio da je dobio poziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak koji će se održati u Predsedništvu Srbije danas u 17 sati i naveo da će tema biti rešavanje političke krize u Beogradu. On je potom objavio i saopštenje u kom se, između ostalog, navodi da njegov opozicioni legitimitet može da preispituje ko god želi.

To saopštenje bilo je zapravo odgovor na kritike koje stižu u prvom redu od Jeremića i Obradovića, ali i predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša. I dok lider Narodne stranke Vuk Jeremić poziva da se od sastanka odustane, lider pokreta Dveri Boško Obradović čak tvrdi i da ne treba biti iznenađen ukoliko "novu vladajuću većinu budu činili Vučić, Đilas i koalicija Moramo".

I dok je današnji sastanak u fokusu javnosti, borba dela opozicije da se poništi glasanje na određenim biračkim mestima i dalje traje, a Gradska izborna komisija je na sednici u nedelju odbila 85 prigovora na glasanje na biračkim mestima na beogradskim izborima kao neosnovane, kao i prigovor koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" na rad predsednika GIK-a zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Šta kažu u opoziciji?

Nekoliko dana nakon što su održani izbori na svim nivoima, a rezultati u Beogradu pokazali neizvesnu postizbornu računicu, Đilas je istakao spremnost da o potpunom ponavljanju izbora za Skupštinu Beograda razgovara sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem. Spremnost na razgovore pokazao je i Vučić, koji je rekao da će i uputiti taj poziv.

"Moramo da razgovaramo i svi sebe moramo da menjamo i pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima", rekao je on.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je odlazak kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je naveo, "izuzetno štetan korak" i apelovao da se od toga odustane.

"Dao sam reč da se na ovim izborima neću kandidovati, niti govoriti u javnosti dok ne budu završeni. Ali ovo moram da kažem, dok još nije kasno - odlazak kod Vučića je izuzetno štetan korak, sa nesagledivim posledicama za budućnost. Iskreno apelujem da se od toga odustane", napisao je Jeremić na Tviteru.

I Zdravko Ponoš, koji je bio kandidat opozicije ujedinjene oko SSP za predsednika, rekao je u intervjuu za NIN koji će biti objavljen u četvrtak da se "sa vlašću SNS ne sarađuje, već da se takva vlast ruši" i poručio da nema stomak za takvu kombinatoriku, koja bi "možda bila u interesu određenih partija, ali ne i Srbije".

U svojoj reakciji oštar je bio i lider Dveri Boško Obradović, koji čak tvrdi i da "samo naivni misle da će Vučić i Đilas danas razgovarati na temu Beograda".

"Nemojte da vas iznenadi nova vladajuća većina: Vučić, Đilas i Moramo. I nije tu stvar da li oni hoće ili neće već oni moraju da idu zajedno radi uvođenja sankcija Rusiji i pristajanja na NATO agendu. Tako im je poručeno u zapadnim ambasadama, Ali, ako oni moraju - mi ne moramo. Samo naivni misle da će Vučić i Đilas danas razgovarati na temu Beograda, oko čega obojica nemaju nikakva ovlašćenja niti su gradski izbori završeni. Otopljavanje medijskih odnosa između njih ima veze jedino sa zapadnim nalogom obojici da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji", napisao je Obradović na Tviteru.

"Proglašen sam izdajnikom i pre nego što sam seo da razgovaram"

Reagujući na kritike koje su se mogle čuti u proteklih nekoliko dana, Đilas je sinoć objavio saopštenje u kom navodi je "proglašen izdajnikom i pre nego što je seo da razgovara", a istakao je i da bez novih izbora ne može da se zaštiti izborna volja građana.

"U normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj, a pošto nemamo takvo društvo želim da povlačim poteze koji će, verujem, doprineti normalnosti i smanjenju podela u Srbiji. Dva puta sam poslednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smenimo vlast Srpske napredne stranke, a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i pre nego što sam seo da razgovaram", naveo je Đilas.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je, između ostalog, naveo da opozicija mora da bude odgovorna, jer bez novih izbora ne može se zaštititi izborna volja građana.

"Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije idološki bliže SNS. Želim da verujem da je i Vučić svestan da bi takva njihova pobeda u Beogradu bila nelegitimna i lažna i da ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana u Beogradu", predočio je Đilas.

Kako trenutno izgleda raspodela mandata

U gradski parlament ulazi 110 odbornika, a prema preliminarnim rezultatima koje je objavio GIK raspored snaga izgleda tako da je SNS osvojio 48 mandata, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, Koalicija Moramo 13, SPS-JS 8, Koalicija NADA 7, a Zavetnici i Dveri-POKS imaju po četiri mandata. Ispod cenzusa je ostala lista Ajmo ljudi sa 2,8 odsto glasova.

Iako bi Srpska napredna stranka zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije mogla da ima minimalnu većinu od 56 odbornika, opozicija se nada da će ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima preko cenzusa moglo da "pogura" listu "Ajmo ljudi", okupljenu oko Borisa Tadića, što bi dovelo do nešto drugačije raspodele mandata.

I dok se opozicija, koju sada čine i stranke levo i desno od centra, koja se u utorak poslepodne okupila na zajedničkom sastanku, priprema za ponovljene izbore na biračkim mestima na kojima su utvrđene nepravilnosti, lider SSP izneo je nešto drugačiji stav - kompletno ponavljanje izbora. Taj stav u startu nije oduševio skupinu različitih stranaka koje su uspele da uđu u gradsku skupštinu i koji su, na sastanku opozicije, iskazali spremnost da se udruže radi promene vlasti u Beogradu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town