Izbori 2022

Đilas uoči sastanka sa Vučićem: Proglašen sam izdajnikom i pre nego što sam seo da razgovaram

Komentari

Autor: Fonet

10/04/2022

-

19:16

Đilas uoči sastanka sa Vučićem: Proglašen sam izdajnikom i pre nego što sam seo da razgovaram
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj, a pošto nemamo takvo društvo želim da povlačim poteze koji će, verujem, doprineti normalnosti i smanjenju podela u Srbiji, poručio je u pisanoj izjavi predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uoči sutrašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

"Dva puta sam poslednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smenimo vlast Srpske napredne stranke, a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i pre nego što sam seo da razgovaram", naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

Kako je rekao, u Srbiji "koja se davi u mržnji i podelama" bez šanse za napredak,  kao predsednik Stranke slobode i pravde ide da razgovaram sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "da odbrani volju Beograđana koji su glasali za promene".

"Oni koji imaju sumnju šta ću da kažem, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju sam im dao da budu naši kandidati i kad drugi nisu verovali u njih. Nikada nisam molio Vučića za funkciju i podršku kao neki koji me takođe kritikuju, već sam za razliku od njih svojevremeno odbio ponude da sarađujem sa SNS i budem potpredsednik Vlade i gradonačelnik. Zašto bih sada pristao na bilo šta drugo osim odbrane izborne volje većine Beograđana", upitao je Đilas.

Kako kaže, njegov opozicini legitimitet "neka preispituje ko želi".

"Ja od borbe za demokratsku Srbiju neću odustati, iako sam platio svih ovih godina najvišu moguću cenu, osim još sopstvenog života, naveo je on. Želim da - u trenutku kada niko nema legitimnu većinu i kada izbori moraju da se ponove na više od 200 mesta, a Gradska izborna komisija to osporava - pokušam da odbranim glasove Beograđana i želju za promenom, tražeći nove izbore i bolje i slobodnije uslove na njima. Takvu dužnost imam i kao nekadašnji gradonačelnik i za moje poteze spreman sam da platim političku cenu, jer je izborna volja građana važnija od bilo kakvog političkog kapitala", istakao je Đilas.

"Bez novih izbora ne može da se zaštiti volja građana"

On je naveo da opozicija mora da bude odgovorna, jer bez novih izbora ne može se zaštititi izborna volja građana.

"Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije idološki bliže SNS. Želim da verujem da je i Vučić svestan da bi takva njihova pobeda u Beogradu bila nelegitimna i lažna i da ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana u Beogradu", predočio je Đilas.

On je rekao da dan uoči razgovora sa predsednikom Srbije, oni koji imaju problem sa sopstvenom savešću i koji bi otrčali na javni i tajni poziv neka nastave da osporavaju njegovu javno iznetu želju da kao predsednik SSP ode i razgovara.

"Kao nekada Miloševiću, reći ću i Vučiću sve što mislim o njegovoj vlasti i što sam toliko puta javno govorio, uveren da ću uspeti da vodim dijalog u višem interesu građana i države, za smanjenje tenzija sa željom da Srbija bude demokratska zemlja", zaključio je Đilas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town