Izbori 2022

Đilas: Neka se ne prekraja izborna volja Beograđana

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

14:38

Đilas: Neka se ne prekraja izborna volja Beograđana
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Ðilas je izjavio da mu iskustvo govori da u opozicionim redovima postoje oni koji ne bi odoleli pozivu da naprave vlast u Beogradu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i istakao da kada je reč o mogućem sastanku sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, da je njegov zahtev da se ne prekraja volja Beograđana.

Kako je istakao "na opoziciji i strankama u vlasti je da razgovaraju o tome kako da se novi izbori u Beogradu učine demokratskim".

"Pozvao sam javno Vučića i mogao je da kaže 'ne', ali je i on svestan da niko nema većinu koja garantuje stabilnost u glavnom gradu" rekao je Ðilas.

Na pitanje šta je njegov odgovor onima koji ga optužuju da je odlukom da sedne sa Vučićem izneverio opoziciju i da pravi "dil" odgovorio je da ako je iko napadan od Vučića i SNS da je to on.

"Ako je iko kritikovao vladavinu SNS, to smo moja stranka i ja. Kome ja treba da dokazujem svoj opozicioni legitimitet? ", rekao je Ðilas.

Dodao je da Beograđani znaju da je on, kao bivši gradonačelnik, neko ko ne želi da oni budu taoci neprincipijalnih koalicija i da se agonija borbe za izbore oduži.

Ocenio je i da nikakvih dilova nema, jer kako je rekao zakon jasno kaže da ako je odnos 55:55, kao što je u Beogradu, ide se na nove izbore.

"Moj zahtev je da se ne prekraja volja Beograđana time što će neke stranke koje su tvrdile da su opozicione i tako dobile glasove, sada preći na drugu stranu. To bi bio dil", ocenio je on.

Na pitanje da li je o razgovoru sa Vučićem o čemu je ideja nastala kao posledica novinarskog pitanja, razgovarao i sa svojim koalicionim partnerima, Ðilas je rekao da je dogovorio da u javnost iznese predlog da se kriza reši novim izborima.

"Vidim da me neki kiritkuju, ali ću uvek smatrati da je do priznanja volje građana i novih izbora bolje doći političkim dogovorom, nego protestom na ulici", rekao je predsednik SSP.

Povodom kritika da je opozicija zanemarila Srbiju i težište prebacila na Beograd rekao je da to nije tačno i da su on i Marinika Tepić obišli celu Srbiju, te da je jedan od razloga što su stranke konzervativne ili desne opcije uzele tri četvrtine glasova, situacija oko Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town