Izbori 2022

Predsednik GIK-a: Posle uvida u izborni materijal utvrdiće se da li će se izbori ponoviti na još nekom mestu u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

11:43

Predsednik GIK-a: Posle uvida u izborni materijal utvrdiće se da li će se izbori ponoviti na još nekom mestu u Beogradu
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je da će se, posle uvida u izborni materijal na osnovu prigovora, utvrditi da li će izbori biti ponovljeni na još nekom biračkom mestu u Beogradu.

"Kada se izvrši uvid u izborni materijal po prigovorima, videćemo da li je neki od prigovora osnovan, nakon čega će, ukoliko se prigovori dokažu kao osnovani, biti poništeni glasovi na još nekim biračkim mestima", rekao je Lukić gostujući na TV Pink.

U subotu, 16. aprila, izbori će, kako je podsetio Lukić, biti ponovljeni na četiri biračka mesta u Beogradu. Govoreći o 380 priloženih prigovora o neregularnosti izbora, Lukić je ocenio da oni nemaju pravničku logiku, već da je njihov cilj da se, kako je rekao, neka lista koja je blizu cenzusa "progura" u Skupštinu grada.

On je naveo da se u najvećoj meri te neregularnosti odnose na prigovore: na neslaganje broja glasačkih listića po listama, da na biračkom mestu nedostaje potvrda o glasanju van biračkog mesta, da potvrda o glasanju van biračkog mesta nije pravilno popunjena i da na biračkom mestu nedostaje kontrolni list.

"Podnodsioci prigovora predložili su da se formira komisija i da se izvrši uvid u izborni materijal - da se otvore vreće sa izbornim materijalom koje su zapečaćene sigurnosnom zatvornicom, kako bi se na taj način razmatralo o prigovorima", kazao je Lukić.

Istakao je da je GIK izašla u susret i predložila da se vreće sa izbornim materijalom otvore, međutim, podnodioci prigovora su to odbili.

Prema njegovim rečima sve stranke, i opozicione i pozicione, imale su po nekoliko svojih predstavnika u biračkim odborima koji su se staralli da izborni proces prođe bez neregularnosti i nezakonitosti.

Naglasio je da na licu mesta, prilikom predaje zapisnika o radu biračkog odbora, nije dozvoljeno bilo kakvo ispravljane, već se zapisnik odmah skenira i postavlja na veb prezetaciju RIK-a, koja je dostupna svim građanima.

"Svi koordinatori GIK-a učestvovali u potpisivanju"

Lukić je podsetio da su predstavnici i koordinatori svih izbornih lista imali zaduženje da utvrde da li postoje lake omaške ili teže greške koje zahtevaju da se na licu mesta izvrši uvid u izborni materijal i predlože način kako da se nepravilnosti otklone.

"Svi koordinatori GIK-a uključujući i predstavnike opozicionih izbornih lista su učestvovali u potpisivanju i kvalitetno odradili svoj posao", istakao je on.

Naveo je da je, nakon uvida u izborni materijal, ustanovljeno da na četiri biračka mesta ne mogu da se otklone teške omaške, zbog čega je predlog koorinatora je bio da se glasanje na tim biračkim mestima ponovi, što je i urađeno.

Gradska izborna komisija usvojila je juče rešenje o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije koje će se održati u subotu, 16. aprila, od 7.00 do 20 časova.

Izbori će se ponoviti na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi "Ivan Milutinović" na Paliluli na kojem je rešenjem GIK-a utvrđeno da se rezultati glasanja ne mogu utvrditi.

Glasanje će se ponoviti i na tri biračka mesta na kojima je rešenjem Gradske izborne komisije poništeno glasanje.

Ta tri biračka mesta su u osnovnoj školi "Filip Višnjić", biračko mesto broj 31, na Paliluli, zatim na biračkom mestu broj 39 - MZ Terazije na opštini Stari grad i na biračkom mestu broj 106 - Dom kulture Velika Moštanica, na Gradskoj opštini Čukarica.

Ukupan broj birača na ta četiri biračka mesta gde će biti održano ponovljeno glasanje ostaje isti i iznosi 5.803 birača, a pojedinačno je na biračkom mestu 49 na Paliluli 1.684 upisanih građana u birački spisak, na mestu 31 na Paliluli 2.087, na biračkom mestu 39 na Starom gradu 643 i na biračkom mestu broj 106 na Čukarici 1.389.

Listići na kojima će građani zaokruživati jednu od 12 lista biće led sive boje što je, kako je rekao i predsednik GIK-a Zoran Lukić, najbliže beloj boji u kojoj je bio listić za glasanje 3. aprila, a kontrolni listić će biti kajsija boje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town