Izbori 2022

GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje i jedna na rad predsednika Lukića

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

10/04/2022

-

18:12

GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje i jedna na rad predsednika Lukića
GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje i jedna na rad predsednika Lukića - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Gradska izborna komisija odbila je na današnjoj sednici 85 prigovora na glasanje na biračkim mestima na beogradskim izborima kao neosnovane, kao i prigovor koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" na rad predsednika GIK-a zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prigovor na rad predsednika GIK-a odbačen je sa 21 glasom "za" i dva uzdržana, dok je prigovor za biračko mesto na opštini Savski venac odbijen jednoglasno zbog toga što to biračko mesto ne postoji.

Sednica na kojoj su članovi GIK-a razmatrali prigovore trajala je nešto manje od tri časa, a prigovori su se odnosili na to da su na pojedinim biračkim mestima nedostajali kontrolni listići, potvrde o glasanju van biračkog mesta, zatim na neslaganje broja glasačkih listića po listama u odnosu na liste iz zapisnike, ali i na povredu izborne procedure zbog grupnog glasanja.

Takođe, prigovori su se odnosili i na nepotpunost Zapisnika o radu biračkog odbora, zatim beleženje rednih brojeva glasača putem mobilne aplikacije što se može, kako kažu pojedini članovi GIK-a, predstavnici opozicije, tumačiti i kao pritisak na građane da glasaju, zatim fizički napadi na članove biračkih odbora na biračkim mestima.

Kao neosnovani odbijeni su prigovori koalicije "Duško Vujošević - Boris Tadić Ajmo ljudi" na glasanje na 18 biračkih mesta na opštini Zvezdara, 14 biračkih mesta na Novom Beogradu i po jednom biračkom mestu na Paliluli i na Savskom vencu.

Koalicija "MORAMO" uputila je prigovore na glasanje na četiri biračka mesta u Zemunu, po dva u Grockoj i Novom Beogradu, kao i po jedno biračko mesto u Rakovici, na Voždovcu, Čukarici, Zvezdari.

Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" predala je prigovore na glasanje na jednom biračkom mestu u Barajevu, tri na Vozdovcu, dva u Grockoj, koliko i na Zvezdari, tri u Zemunu, dva u Lazarevcu, devet na Novom Beogradu, jednom u Obrenovcu, četiri na Paliluli, dva u Rakovica, tri u Surčinu i pet na Čukarici.

Lukić: Opozicija traži "rupe" u zakonu da prekroji volju građana

Izbori su sprovedeni po novom zakonu, koji je između ostalog i proizvod dijaloga vlasti i opozicije, ali su predstavnici opozicije uspeli da i u tom zakonu pronađu "rupe" koje će im omogućiti da prekroje volju građana ili da u javnosti stvore sliku da izborni proces nije bio legalan, kaže Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Kako kaže, to ide do te mere da članovi GIK-a iz koalicija oko stranaka Borisa Tadića, Dragana Ðilasa i liste "Moramo", "prozivaju" druge opozicione kolege kada glasaju za predloge GIK-a.

"Na profesionalno i postupanje po zakonu su potpuno zaboravili. Po njima ako ste opozicioni predstavnik nije vam dozvoljeno da glasate ni za jedan predlog GIK-a bez obzira na zakon i propise, čime stvaraju vrlo napetu atmosferu u radu tela koje treba da bude pre svega stručno", rekao je Lukić za Tanjug komentarišući primedbe opozicije na rad GIK-a.

Kaže da se članovi GIK-a trude da odrade svoj posao profesionalno i zaštite volju birača. Govoreći o optužbama člana GIK-a ispred koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Zorana Alimpića, Lukić je rekao da on od samog početka "dezavuiše i politizuje" rad GIK-a kao stručnog tela.

"Alimpić govori o ispravkama zapisnika kao o skandaloznoj pojavi, ne spominjući pri tom da se radi o proceduri predviđenoj zakonom i da je reč o lakim greškama koje podrazumevaju da je na primer birački odbor zaboravio ili pogrešno upisao broj birača iz biračkog spiska", rekao je Lukić.

Kada je reč i ispravljanju teških grešaka, Lukić kaže da Alimpić zaboravlja da napomene da je i taj postupak u skladu sa zakonom i da je reč o greškama koje su u izbornoj noći uočili koordinatori GIK-a zajedno sa statistikom.

Lukić je naveo da su koordinatori GIK-a, koji su u izbornoj noći primali materijal na licu mesta, morali da prebrojavaju izborni materijal i predlažu kako da se greške otklone, ukoliko je to moguće u skladu sa zakonom, te dodao da na četiri biračka mesta to nije bilo moguće učiniti po zakonu zbog čega će se tu izbori ponoviti.

"Alimpić i svi predstavnici opozicije zaboravljaju da su ove predloge potpisali i njihovi predstavnici koji su tu noć bili na licu mesta i brojali materijal. I to ih je u timovima od troje ljudi, bilo minimum dvoje, znači na većini biračkih mesta, osim tamo gde se nisu pojavili, bili su u većini", rekao je Lukić.

Tanjug/Zoran Mirković

 

Budući da i drugi predstavnici opozicije govore o nepravilnostima, Lukić navodi da predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac govori o netransparentnosti i tvrdi da u prilog tome govori činjenica da su zapisnici sa biračkih mesta u vrećama, a zapisnici su, ističe predsednik GIK-a, u skladu sa zakonom, pre nego što su došli u ruke koordinatora Komisije skenirani i objavljeni na internet stranici RIK-a, te da ih je samim tim nemoguće menjati.

"Postoji jasna procedura propisana zakonom. Ovoliki stepen spinovanja i izvrtanja činjenica nikada nije viđen u izbornom procesu", kaže Lukić.

On je naveo da je opozicija, na zahtev izborne liste čiji je nosilac Vladeta Janković i izborne liste "Ajmo ljudi" imala priliku da izvrši uvid u izborni materijal po uzorku sa 58 biračkih mesta u Beogradu što, pojasnio je, znači da su njihovi predstavnici u GIK-u imali priliku da izvrše uvid u kompletan izborni materijal i prebroje sve listiće i biračke spiskove.

Pojašnjavajući rezultat tog prebrojavanja, Lukić kaže da opozicija spominje razliku koja je utvrđena kao nešto "skandalozno", navodeći da je na tih 58 biračkih mesta na izbore izašlo 55.288 građana, a da su birački odbori utvrdili da je izašlo 55.261.

"Birački odbori su utvrdili da je broj važećih listića 53.998, a članovi GIK-a da je 54.004", precizirao je Lukić.

Naveo je da je lista Aleksandar Vučić, prema kontrolisanim zapisnicima biračkih odbora, dobila 22.432 glasa, a da su članovi GIK-a izbrojali 22.435.

Kako je rekao, lista Vladeta Janković je prema zapisnicima dobila 10.496 glasova i isto toliko su izbrojali koordinatori GIK-a, kod liste Ivica Dačić utvrđena su dva glasa manje u odnosu na zapisnike, dok je Milici Ðurđević Stamenkovski utvrđeno da nije dobila 2.042 nego 2.043 glasa.

Dodao je da je Miloš Jovanović dobio 3.545, a ne 3.544 glasa, a koalicija "Moramo" 5.374, a ne 5.372 glasa.

"Najviše je koliko vidimo oštećena lista Aleksandar Vučić, za ova tri dodatna glasa možemo da se zahvalimo opoziciji koja je tražila prebrojavanje", rekao je Lukić.

Naveo je da su razlike minimalne i da ni u kom slučaju ne predstavljaju 10 odsto odstupanja.

"Sami procenite da li su to odstupanja koja su vredna tolike halabuke opozicije. Iskreno mislim da nisu, a i zakon tako kaže", rekao je Lukić i zaključio da je po sredi velika politička manipulacija i pokušaj opozicije da na svaki način demokratski izborni proces uruši i dovede do preuzimanja vlasti u Beogradu mimo izborne volje građana.

 

Komentari (0)

Talk of the town