Izbori 2022

Stranka moderne Srbije će sarađivati sa strankama koje Srbiju vide u EU

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

13:47

Stranka moderne Srbije će sarađivati sa strankama koje Srbiju vide u EU
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Stranka moderne Srbije (SMS) će o izlasku na izbore pregovarati sa učesnicima međustranačkog dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca, kaže predsednica te stranke Tatjana Macura, i poručuje da je saradnja moguća samo sa strankama koje Srbiju nedvosmisleno vide na putu ka Evropskoj uniji.

"Ne možda kao punopravnu članicu EU, koliko žele da vide da se proces evropskih integracija kod nas sprovede kvalitetno i na pravi način", objašnjava Macura.

Ona navodi da je stranka SMS aktivno učestvovala u formiranju tela koja su, kako kaže, rezultat oba koloseka međustranačkog dijaloga, i dodaje da je kroz učešće u proširenom sastavu Republičke izborne komisije i privremenog nadzornog tela za medije, saradnja sa određenim političkim organizacijama praktično već ostvarena.

"Kako će na kraju da izgledaju ti razgovori, da li će da se realizuju, to u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da kažem", navodi predsednica SMS.

Sve teme su povezane s procesom EU integracija

Ona objašnjava da zbog ekologije proevropske teme na izborima možda neće biti u prvom planu, ali, tvrdi da je otvaranjem Četvrtog klastera u pregovorima Srbije zaštita životne sredine postala jedna od najvažnijih agendi koje treba sprovesti uz posredovanje i podršku EU.

"Svaka tema, bez obzira na to da li se radi o ekologiji ili o nekoj drugoj temi, jako je povezana sa standardima koji su na nivou EU. Možda nije direktno danas tema put Srbije i ulazak u EU, ali, sve teme koje su danas aktuelne u društvu su direktno vezane sa procesom evropskih integracija, pa tako i tema koja je danas, čini mi se, najaktuelnija, a to je zaštita životne sredine", navodi Macura.

Ona se ne slaže sa ocenama pojedinih kolega, da je do promene Ustava, o kojoj će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara, došlo pod pritiskom EU.

"Očigledno je da naš Ustav nije bio dovoljno dobar i precizan. Drago mi je što je Venecijanska komisija poslala pozitivne komentare o izmenama koje slede. Vidim da i najstručnija javnost nije imala prevelik broj loših komentara na izmene, meni se čini da ovo ide svojim tokom", ocenjuje Macura.

SMS nije protiv nenasilnih protesta

SMS građane neće pozivati da bojkotuju referendum, ali, kako kaže, neće ih ubeđivati da donesu odluku za ili protiv.

Ta stranka nije učestvovala u protestima ekoloških aktivista i građana, jer, objašnjava ona, u fokusu SMS nije samo ekologija već se, ističe, bave i drugim temama, kao što su prava porodilja.

Macura dodaje da su dosadašnji rezultati blokada puteva pokazali da su građani spremni da se aktiviraju i bore za svoja prava, a sa druge strane, vlast poslala poruku da je spremna da čuje njihove zahteve i reaguje.

"Dobro je da se rešavaju problemi, dobro je da čuje vlast, dobro je da to osluškuje i opozicija i dobro je da postoje građani koji će sa jednakom obazrivošću da prate i šta radi vlast i šta radi opozicija", navela je ona i poručila da se SMS neće protiviti zakonskom pravu građana da iskažu nezadovoljstvo, sve dok protesti nisu nasilni.

Komentari (0)

Talk of the town