Izbori 2022

Glasanje Srba na Kosovu u zamci Kurtijeve tvrdoglavosti, priča o reciprocitetu i blokiranju dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

23/01/2022

-

10:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Još se nisu stišale strasti među Srbima sa Kosova i Metohije što su na referendum o promeni Ustava Republike Srbije morali da glasaju van svojih mesta prebivališta, već u opštinama u južnoj i centralnoj Srbiji.

Naime, glasanje na referendumu koji je održan u Srbiji 16. januara nije bilo moguće u južnoj pokrajini, Kosovu i Metohiji, a nakon odluke prištinskih vlasti da se ne dozvoli  ovo glasanje, stigla je i jasna poruka da na Kosovu više nikada neće biti izbora druge države.

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja navela je da Beograd mora da shvati da "Kosovo teritorijalno celovita, nezavisna i suverena država u kojoj su zakoni jednaki za sve", te da se u mesecima pre izbora pripreme na to.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković poručuje da će se Srbija svim demokratskim sredstvima, kako je rekao, boriti da se predsednički izbori održe i na Kosovu, a ako se to ne dogodi, Srpska lista preti uvođenjem reciprocita. 

Analitičari navode da je situacija komplikovana i da nije izvesno da bi odluka prištinskih vlasti mogila da se promeni do aprila.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, navodi da su Srpskoj listi u ovoj situaciji "ruke vezane".

"Osim ako Srpska lista ne želi da napusti kosovske institucije, a evidentno je da ipak nisu spremni to da urade jer prethodno upozorenje o napuštanju institucija nije ispunjeno", kazala je Andrić Rakić.

Zašto prethodno upozorenje, da će napustiti institucije ukoliko se do kraja godine ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom, nije ispoštovano, nismo uspeli da saznamo, a nejasno je i šta znači princip reciprociteta. 

Kada je reč o ovoj mogućnosti, profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu rekao je za Euronews Srbija da svaki potez, naravno, ima posledice.

"Da li je umesno ili da li je pragmatično ili dobitačno da oni izlaze iz institucija, to je jedan politički potez na koji oni moraju da vode računa jer svaki potez naravno ima posledice i te posledice se odvijaju prema onima koji to rade i prema onima koga predstavljaju", kazao je Spahiu.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Takođe, pritisak zemalja Kvinte i Evropske unije uoči referenduma nije dao rezultat, a veliko je pitanje da li će se pojačati pred aprilske izbore.

"Mislim da je vrlo teško da taj pritisak i ako bude veći urodi plodom, jer u Prištini zaista ne vidim da će više ikada postojati spremnosti da se uopšte na konstruktivan način razgovara o organizaciji srpskih izbora", kazala je Andrić Rakić.

Slično misli i profesor Spahiu.

"Nije da Kurti nije popustjiv, ali je svakako tvrdoglaviji od svih dosadašnjih političara na Kosovu", kazao je.

Tvrdoglavost bi mogla Kurtija da košta premijerske fotelje, što je malo verovatno, ali ne i nemoguće, a Srbima, po mišljenju poznavalaca političkih prilika, ostaje još jedna mogućnost.

"Jedini način da ovde bude srpskih izbora je ako ih Srbija, da kažem jednostrano organizuje, znači prokrijumčari izborni materijal, otvori biračka mesta po cenu potencijalnih sukoba sa policijom i na taj način se stvori jedna vrlo bezbednosno opasna situacija", istakla je Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Opasne situacije ovdašnjim Srbima nisu strane, ali ni zabrane glasanja. Skoro je zaboravljeno daje prošla decenija od kada Republička izborna komisija ne raspisuje srpske lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

Odalović: Priština mora da se vrati u dijalog

Povodom najavljene zabrane glasanja Srbima sa Kosova na izborima 3. aprila, generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je za Euronews Srbija da je najvažnije da se Pritšina vrati u dijalog sa Beogradom.

"Bez obzira što pričamo o aprilskim izborima ne smemo da zaboravimo šta se desilo 16. januara. Prva odluka koja je do sada doneta da se zabrani glasanje na KiM i da se prekine dogovor o sprovođenju glasanja preko OEBS-a", naveo je Odalović.

Euronews

On je rekao da bi međunarodna zajednica, posebno SAD trebalo više da se posvete dijalogu i izvrše pritisak na Prištinu.

"Međunarodna zajednica je skrenula pažnju, ali nije učinila ništa konkretnije da Priština učini ono što su prethodne administracije, da se omogući ljudima sa KiM omogući glasanje. Priština je bila spremna i da radikaluzije mere što nije dobro", ističe generalni sekretar Skupštine Srbije.

Odalović je naveo da bi svakako trebalo sačekati posete Miroslava Lajačaka i Gabrijela Eskobara Prištini, i da nakon toga Priština mora da se vrati u dijalog putem kojeg bi trebalo da se reše važna pitanja.

"Prština mora da se natera da preuzme obaveze i nastavi dijalog. To moraju da im kažu Eskobar i Kvinta, oni imaju načina da im to kažu, jer Priština od njih zavisi", kazao je Veljko Odalović za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Talk of the town