Politika

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu većina izašlih je na referendumu glasala "ne": Kakvi su rezultati po gradovima i opštinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

19/01/2022

-

06:59

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu većina izašlih je na referendumu glasala "ne": Kakvi su rezultati po gradovima i opštinama
U Beogradu, Nišu i Novom Sadu većina izašlih je na referendumu glasala "ne": Kakvi su rezultati po gradovima i opštinama - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Većina izašlih birača u Srbiji izglasala je ustavne promene u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavila Republička izborna komisija. Ipak, nisu sve opštine podržale promene ustava, a tu se ističu najveći gradovi, na čelu sa Beogradom. Tako su u većini za opciju "ne" glasali izašli birači u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Međutim, kako i rezultat pokazuje, većina drugih opština podržala je predložene promene u pravosuđu.

Prema podacima koje je u ponedeljak iznela Republička izborna komisija, na osnovu 98,79 odsto obrađenih glasačkih mesta i 98,24 odsto obrađenog glasačkog tela, za promene je glasalo 59,71 odsto izašlih birača, dok je protiv promena Ustava bilo 39,26 odsto.

Tu bi trebalo pomenuti i samu izlaznost, koja nije morala da pređe 50 odsto upisanih birača, te je referendumsku odluku donelo 30,65 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak.

Prema prvim rezultatima, koje je RIK objavio nakon završetka glasanja, najviše izašlih na referendum je u Vojvodini, 28,67 odsto. Nakon Vojvodine, po procentu izađlih birača slede Šumadija i Zapadna Srbija sa 24,56 odsto, a potom Istočna Srbija gde je izašlo 23,39 odsto upisanih birača.

Kako se u kom delu Srbije glasalo?

Za teritoriju Beograda, nakon zatvaranja glasačkih mesta saopšteni su posebni podaci o izlaznosti, prema kojma je izlaznost bila 22,88 odsto.

Takođe, još uvek nisu poznati konačni rezultati glasanja u glavnom gradu, ali prema podacima koje je saopštio predsednik Srbije, u Beogradu je većina izašlih birača bila za opciju "ne", odnosno protiv predviđenih promena Ustava.

Vojvodina

Autonomna pokrajina Vojvodina beležila je posle svakog preseka najveću izlaznost, a nakon zatvaranja biračkih mesta, taj procenat bio je 28,67 odsto.

Prema preliminarnim reultatima RIK-a, u Vojvodini je 60,3 odsto izašlih birača podržalo promenu Ustava, spram 39,7 odsto onih koji su bili protv. Ovaj rezultat približan je rezultatu na republičkom nivou.

Kada je reč o gradovima, u Novom Sadu je većina izašlih bila protiv promena. Na referendumu o izmeni Ustava 53 odsto građana Novog Sada glasalo je protiv ovog predloga, dok je 47 odsto njih zaokružilo "da" na glasačkom listiću, podaci su portala 021, na osnovu podataka sa 207 od 208 biračkih mesta. Stopa izlaznosti bila je 32 odsto, što je 106.000 birača.

Kada je reč o ostalim gradovima Vojvodine, tu je prevagnula podrška promenama. U Pančevu je takođe većina građana koji su glasali na referendumu podržala ustavne promene. Opciju "da" zaokružilo je  55,89 odsto njih, a opciju "ne" 43,15  odsto.

U Zrenjaninu je takođe većina birača podržala izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Ukupno je glasalo 33,84 odsto glasača. U procentima, promene je podržalo 56,08 odsto, dok je protiv njih bilo 42,91 odsto izašlih birača, prenela je TV Santos podatke Gradske izborne komisije.

Zapadna Srbija

Prema nezvaničnim saznanjima na području grada Čačka izlaznost je 31,2 odsto, od toga je 55,3 odsto birača glasalo "da" dok je 43,8 odsto bilo protiv, ukupno je pravo glasa iskoristilo 30.715 birača, prenela je agencija RINA.

Izlaznost na području Gornjeg Milanovca je 30,1 odsto odnosno glasalo je 10.679 birača. Prema nezvaničnim saznanjima 51 odsto je zaokružilo "da" a 41 odsto "ne".

Na području opštine Lučani zabeležena je visoka izlaznost od 49 odsto birača. Od toga, velika većina, 73 odsto glasala je za promene Ustava, dok je 25,9 odsto bilo protiv. Nevažećih listića je bilo 0, 9 odsto, prenela je agencija RINA.

Takođe, iako je više stanovnika Užica glasalo za ustavne promene, razlika je veoma tesna. Za promenu Ustava glasalo je 9.398 građana, dok je 9.215 bilo protiv, najnoviji su podaci Gradske izborne komisije u Užicu, što je zapravo razlika od oko jednog procenta. U procentima 50,1 prema 49,2.

Predsednica GIK Milka Protić rekla je da je od 64.361 upisanog birača glasalo 18.740, odnosno oko 30 odsto.

Šumadija

Kada je reč o šumadijskom regionu u sedištu ovog upravnog okruga, Kragujevcu, na referenduu je glasalo 22,70 odsto upisanih birača. Podrška je data promenama Ustava jer je 52,58 odsto zaokružilo "da", a 46,63 odsto "ne".

Kada je reč o Aranđelovcu, pravo da izađe i glasa na referendumu je iskoristilo 10.716 birača. Za promene je glasalo 53,09 odsto izašlih, a 46,05 odsto protiv, prenosi RTV Šumadija. 

I Građani opštine Topola podržali su Ustavne promene na referendumu. Prema nezvaničnim podacima u varošici podno Oplenca pravo glasa iskoristio je 4.101 punoletni građanin od kojih je 54,86 odsto glasalo za opciju "da", a 45,13 odsto za "ne".

Južna Srbija

Kada je reč o južnom delu Srbije, ukupno gledano i tu je većina izašlih birača podržala promene.
Ipak, U Nišu je većina građana koji su glasali bila protiv ustavnih promena u oblasti pravosuđa, o čemu se odlučivalo na referendumu. Prema podacima Gradske izborne komisije, 53,28 odsto izašlih birača u Nišu bilo je protiv, dok je za bilo 45,98 odsto Nišlija koji su glasali.

U preostalim opštinama nišavskog okruga, većina građana koji su izašli na referendum podržali su ustavne promene.

U Jablaničkom okrugu je takođe većina birača podržala promene, prenele su Južne vesti. U Leskovcu je 72,3 odsto izašlih podržalo promene, dok je protiv promena Ustava bilo 26,5 odsto birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

Od ukupno 46.283 birača u Pirotu, na referendumu za izmenu Ustava glasalo je 13.867. Prema podacima Izborne komisije u tom gradu "da" je zaokružilo 64 odsto građana, dok je "ne" 36 odsto onih koji su izašli na biračka mesta.

Takođe, prema podacima Gradske izborne komisije, na 106 glasačkih mesta na teritoriji Vranja izašlo je 40,21 odsto glasača. Potvrdno se izjasnilo 76,12 odsto  građana, dok je protiv bilo 22,12 odsto.

Komentari (0)

Srbija