Izbori 2022

Posle referenduma i izbori na Kosovu pod znakom pitanja: Da li će Srbi opet morati preko administrativne linije

Komentari

Autor: N. Zdravković

26/01/2022

-

15:00

Posle referenduma i izbori na Kosovu pod znakom pitanja: Da li će Srbi opet morati preko administrativne linije
Posle referenduma i izbori na Kosovu pod znakom pitanja: Da li će Srbi opet morati preko administrativne linije - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Da bi glasali na referendumu održanom 16. januara, Srbi sa Kosova i Metohije morali su da pređu administrativnu liniju i svoj glas daju u nekom od gradova centralne Srbije. Da li će to biti slučaj i 3. aprila kada se održavaju predsednički i parlamentarni izbori, zasad je još neizvesno, ali iz Prištine ne stižu optimistični signali.

Glasanje u južnoj srpskoj pokrajini na referendumu o promenama Ustava Srbije, podsetimo, nije bilo moguće. Birači su, naime, mogli da glasaju u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili poštom, a ako su to želeli lično da urade morali su da otputuju u neki od gradova u kojima je to bilo omogućeno - Kuršumliju, Rašku, Novi Pazar i Vranje. 

Čim je ovo glasanje završeno, postalo je jasno i da pred aprilske izbore predstoji borba oštrom retorikom između dve strane. I dok iz Beograda navode da će nastaviti da rade na tome da se ti izbori na Kosovu i održe, u Prištini su izričiti kada kažu da "na teritoriji Kosova više neće biti izbora bilo koje druge države".

Srpski zvaničnici, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor kancelarije za KiM Petar Petković, razgovarali su sa šefom Misije OEBS na KiM Majklom Davenportom i izrazili nadu da će Srbima na KiM biti omogućeno ono što nije 16. januara. Ipak, prema rečima analitičara, iako veruju da će biti pojačane aktivnosti međunarodnih predstavnika, njihov pritisak "očigledno nije dovoljno jak".

Može li se nešto promeniti do aprila?

Kosovski premijer Aljbin Kurti bio je, podsetimo, prilično rešen u tome da ne dozvoli glasanje na teritoriji Kosova za referendum. Iako je razgovarao sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljijem, ostao je čvrst u stavu da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", rekao je on tada.

U kosovskoj skupštini usvojena je potom rezolucija protiv održavanja referednuma Srbije na teritoriji Kosova, a slične poruke čule su se i u danima koji su usledili. 

Šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja je izjavila da su i opozicioni i poslanici vladajuće većine odlučili da, kako su naveli, "na teritoriji Kosova više neće biti izbora bilo koje druge države". Ona je potom navela i da bi za izbore u Srbiji 3. aprila na Kosovu trebalo da se primeni ista praksa kao na proteklom referendumu.

Tanjug

 

Kako je za Euronews Srbija rekao Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 koje se tiče pitanja Kosova, odlukom instituacija u Prištini u vezi sa referendumom je napravljen presedan i dodaje da je verovatno da će to tako ostati na snazi i tokom izbora u aprilu.

"Insitucije sa odlukom da se ne organizuje referendum napravili su jednu novu normalnost koja verujem da neće biti povučena za izbore jer će to dovesti do prilično velikih političkih problema", rekao je on.

Mijačić, međutim, kaže i da su na Kosovu ovih dana glavna tema poskupljenje električne energije koje pogađa sve građane Kosova, te dodaje da je ova tema o izborima u Srbiji i referendumu donekle i "spin kosovskih vlasti" kako bi se skrenula pažnja sa tih važnih životnih pitanja.

Da li će reagovati međunarodna zajednica?

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je  u razgovoru sa Davenportom naglasio da Srbija očekuje da uz njihovu asistenciju građanima Srbije na KiM bude omogućeno da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

I Petković je na sastanku sa šefom Misije OEBS na KiM istakao da je odgovornost te međunarodne organizacije da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

Dan kasnije, Davenport je naveo da je u razgovorima ponovio da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora, navela je Misija OEBS u Prištini na svom Tviter nalogu.

"Koristan kratak sastanak sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju o mandatu OEBS, uključujući podršku pravima manjinskih zajednica na Kosovu. Davenport je ponovio spremnost OEBS-a da prikupi glasacke listiće za buduće izbore Srbije, uz saglasnost svih relevantnih institucija", navodi OEBS.

Mijačić kaže da veruje da će biti pojačane aktivnosti međunarodnih predstavnika i zemalja Kvinte. Ipak, dodaje da Kurti na pitanju izbora pokušava politički da kapitalizuje.

"Verujem da će Kurti ostati čvrst u ovoj nameri bez obzira na međunarodne pritiske", rekao je on.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Sličnog je mišljenja i Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative koji kaže da je neorganizovanje referenduma i izbora na teritoriji Kosova i Metohije pre svega poraz Aleksandra Vučića, ali i još jedan udarac za proces normalizacije i briselskih pregovora.

"Očigledno je da uticaj međunarodne zajednice nije dovoljno jak da Kurti i Osmani prestanu da vuku poteze koji vode denormalizaciji i ne vidim da će se to promeniti do aprila", rekao je on za Euronews Srbija.

Kako je inače ranije za Euronews Srbija rekla Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, vrlo je teško da će pritisak uroditi plodom jer se u Prištini ne vidi spremnost da se na konstruktivan način razgovara o tom pitanju. Jedna opcija ostaje.

"Jedini način da ovde bude srpskih izbora je ako ih Srbija, da kažem jednostrano organizuje, znači prokrijumčari izborni materijal, otvori biračka mesta po cenu potencijalnih sukoba sa policijom i na taj način se stvori jedna vrlo bezbednosno opasna situacija", rekla je ona.

Komentari (0)

Izbori 2022