Politika

Mimoza Kusari Ljilja: Nema više organizovanja "izbora bilo koje druge države na teritoriji Kosova"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

17/01/2022

-

15:49

Mimoza Kusari Ljilja: Nema više organizovanja "izbora bilo koje druge države na teritoriji Kosova"
Mimoza Kusari Ljilja: Nema više organizovanja "izbora bilo koje druge države na teritoriji Kosova" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle današnje sednice predsedništva kosovskog parlamenta, šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja je izjavila da su i opozicioni i poslanici vladajuće većine odlučili da, kako su naveli, "na teritoriji Kosova više neće biti izbora bilo koje druge države".

"Glasanje za izbore, bilo parlamentarne ili kao što je bio jučerašnji referendum, bilo koje druge države, građana sa dvojnim državljanstvom, predviđeno je, kao što je više puta ponovljeno a u subotu potvrđeno u Skupštini, posebnim metodama. Glasanje se može obaviti odlaskom u tu državu gde se održavaju izbori, poštom ili u kancelarijama i ambasadama tih država", navela je Mimoza Kusari Ljilja.

Ona je dodala da je to definisano kao princpi i da se "u Srbiji dva-tri meseca pred izbore mogu na to pripremiti kako bi shvatili da je Kosovo teritorijalno celovita, nezavisna i suverena država u kojoj su zakoni jednaki za sve", Rekla je i da ne veruje da će zbog toga doći do narušavanja odnosa sa zapadnim partnerima.

"Kosovo je međunarodni projekat i nijedan proces se ne odvija bez dogovora", zaključila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenja.

profimedia

 

Kusari Ljilja je prokomentarisala i jučerašnju izjavu predsednika Srpske liste da će sever Kosova uvesti reciprocitet centralnim kosovskim institucijama ako ne bude dozvoljeno održavanje srpskih predsedničkih izbora u aprilu ove godine,

"Reciprocitet kao koncept se uvodi između dve države, a ne unutar države, između dve etničke grupe. Kao takav, princip reciprociteta se ne može uvesti unutar Republike Kosovo i ne može se i neće primeniti, niti tako nešto postoji. Rezolucija Skupštine Kosova je ponovo potvrdila volju svih političkih partija, i onih na vlasti i onih u opoziciji, da se neće dopustiti bilo kakvi procesi koji narušavaju suverenitet i ustavnost Republike Kosovo", rekla je ona.

Uoči referenduma Republike Srbije o ustavnim promenama, kosovski parlament je na predlog premijera Aljbina Kurtija, usvojio rezoluciju o zabrani njegovog održavanja na teritoriji Kosova, iako su prethodno i Evropska unija i zemlje Kvinte, zatražile od kosovskih institucija da se Srbima dozvoli glasanje, uz posredovanje OEBS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija