Izbori 2022

Faktor Tadić u predsedničkim izborima: Može li njegov ulazak u trku da utiče na raspodelu opozicionih glasova

Komentari

Autor: N. Zdravković

03/02/2022

-

21:15

Faktor Tadić u predsedničkim izborima: Može li njegov ulazak u trku da utiče na raspodelu opozicionih glasova
Boris Tadić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Iako je sve duži, spisak predsedničkih kandidata dva meseca pre održavanja izbora daleko je od kompletiranog. Ulazak u trku za šefa države najavila su zasad petorica kandidata, ali neke odluke tek treba da budu donesene. Jedna od njih je i ta da li će se kandidovati lider Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je funkciju šefa države obavljao u dva mandata u periodu od 2004. do 2012. godine. Iako je najavljivao da je ovog puta spreman da podrži zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije, svoju kandidaturu nije isključivao. Ona i dalje nije isključena, a kako je i sam rekao, biće doneta u narednih nekoliko dana.

Pitanje da li se priprema za kampanju i dalje nije dobilo odgovor, ali njegovi poslednji istupi u kojima je iznostio kritičke ocene na račun kandidata opozicionog saveza Ujedinjena Srbija govore za sebe. 

Analitičari smatraju da bi potencijalna kandidatura Tadića mogla da u izvesnoj meri izmeni opozicioni spektar. Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar, reč je o političaru koji i dalje zavređuje određeni procenat pozitivnih ocena i koji ima visoku prepoznatljivost. Zato bi, dodaje, mogao da utiče na raspodelu glasova opozicionih birača. Ipak, u ovoj jednačini i dalje je mnogo nepoznatih.

Šta je Tadić govorio o kandidaturi?

Još pre nekoliko meseci Tadić je isticao značaj opozicionog dogovora. Osim što je govorio da je spreman da podrži zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije, bio je i jedan od političara koji je pozivao na dogovor i kada je reč o referendumu o promeni Ustava Srbije održanom 16. januara. 

Gostujući u oktobru na Euronews Srbija, na pitanje da li bi mogao da pobedi Vučića na predstojećim izborima, Tadić je odgovorio da može. Ipak, čekali su se razgovori, te odluke o tome ko će s kim u savez i na koliko lista.

Krajem novembra, podsetimo, formiran je opozicioni savez predvođen Strankom slobode i pravde, Demokratskom strankom, Narodnom strankom i Pokretom slobodnih građana. Ova koalicija predstavile je u sredu i zvanično svog predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša. Ipak, da bi savez koji će stati iza Ponoševe kandidature mogao da se proširi, sudeći prema izjavama drugih opozicionih lidera, malo je verovatno.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Sam Tadić, kako je rekao u intervjuu za Insajder, ima problem sa kandidovanjem i Vladete Jankovića, koji je prvi na listi pomenutog saveza za beogradske izbore, i Zdravka Ponoša jer je "evidentno reč o kandidatima desničarske ideologije" i kaže da je blok nametnuo "jedno ideološko kandidovanje".

Na pitanje da li je i sam doneo odluku o kandidaturi, rekao je da se odluka očekuje u narednih nekoliko dana.

"Još jednom ćemo analizirati situaciju sa našim koalicionim partnerima s kojima ćemo nastuputi na listi na sledećim izborima i ja ću svakako tu odluku doneti u razgovoru sa svima njima na jedan normalan i demokratski način i izaći čemo u javnost potpuno otvoreno u narednih nekoliko dana", rekao je Tadić i dodao da će sagledati potencijale svih predsedničkih kandidata.

Kako je za Euronews Srbija potvrdio Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, u vezi sa Tadićevom kandidaturom odlučiće se u najkraćem roku.

O eventualnom zajedničkom izlasku na izbore sa SDS u više navrata govorio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, koji je takođe isticao i da bi, u slučaju kandidovanja, Tadić imao podršku te stranke. Kako je Movsesijan rekao za Euronews Srbija, odluka Nove stranke o izborima i koaliciji će doneti na predsedništvu, koje je zakazano za petak, a očekuje da Tadić do tada donese odluku.

Kako bi Tadićeva kandidatura uticala na raspodelu glasova

Potencijalna kandidatura Borisa Tadića za predsedničke izbore 3. aprila mogla bi uticati na to da se opozicioni glasovi rasporede drugačije, rekao je za Euronews Srbija Bojan Klačar.

Kako je on istakao, Tadić pripada krugu ljudi koji i dalje ima rejting, ali to nije na nekadašnjem nivou. 

"Moje mišljenje je da on može da utiče na opozicioni spektar je bazirano jednim delom na konto činjenice da on u istraživanjima i dalje zavređuje određeni procenat pozitivnih ocena, ali je bazirano i na drugoj činjenici, a to je da se radi o osobi koja ima izuzetno visoku prepoznatljivost", rekao je Klačar i dodao da se radi o osobi koja ima i iskustvo i ozbiljnu biografiju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kako dodaje, jedna takva osoba sigurno može da utiče na prilike u opoziciji.

"Ja ne kažem da je Boris Tadić neko bi mogao da ugrozi Vučića, niti neko ko bi mogao da bude prvi izazivač, nego kažem da ako bi se Tadić kandidovao da će to u velikoj meri uticati na raspodelu glasova opozicionih birača. Jedna je stvar ako samo Zdravko Ponoš bude kandidat opozicije, a potpuno druga situacija ukoliko se tu pojavi Boris Tadić, to će prosto uticati da se opozicioni glasovi distribuiraju drugačije", zaključio je on.

Podsetimo, osim Ponoša, kandidaturu za predsednika najavili su lider Demokratske stranke Srbije i predvodnik koalicije NADA Miloš Jovanović, lider pokreta Dveri Boško Obradović, novinar Srđan Škoro i predsednik Srpske desnice Miša Vacić. Iako se već pominje kao favorit, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje nije obelodanio da li ulazi u trku za drugi mandat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town