Izbori 2022

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Izbori će biti test za demokratiju u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

16:48

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Izbori će biti test za demokratiju u Srbiji
Bilčik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik rekao je da očekuje fer i demokratske izbore u Srbiji i naglasio da će to biti test za demokratiju, ali i test posvećenosti putu Srbije ka EU.

Bilčik navodi da će svoj izveštaj o napretku Srbije predstaviti mesec dana nakon izbora, ali i najavljuje nastavak razgovora o unapređenju uslova za političko takmičenje u Srbiji.

"Predstojeći izbori u Srbiju imaju potencijal da budu proslava demokratskog takmičenja. Očekujem kampanju koja će biti demokratska, otvorena i inkluzivna. Zadovoljan sam što ovoga puta niko ne govori o bojkotu, što je veliki korak napred. Građani Srbije zaslužuju da imaju najširi mogući izbor, a preduslov za to je da sve političke snage i partije učestvuju na izborima", kaže Bilčik.

AP/ Darko Vojinovic

 

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu ističe posebnu važnost fer i slobodne predizborne kampanje, uključujući pristup svih kandidata javnom servisu i neometani rad privremenog Nadzornog tela na izgradnji poverenja građana i politickih igrača u slobodne i fer izbore.

"U Evropskom parlamentu smo spremni da nadgledamo izbore u Srbiji, kako što su spremne i druge međunardone organizacije. Posebno će izborna kampanja biti nadzirana i to će biti pravi test za demokratiju u Srbiji, političku kulturu, ali i za političku opredeljenost EU perspektivi zemlje čiji su integralni deo i Međustranački dijalog i slobodni i fer izbori", kaže Bilčik.

On pozitivno ocenjuje dogovor koji je postignut u dosadašnjem Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali dodaje da u Srbiji ima još stvari koje treba da se reše kako bi se unapredili uslovi za političko takmičenje.

"Zato smo mi spremni da se vratimo nakon izbora", poručuje Bilčik.

Vladimir Bilčik kaže de će ocena predstojećeg izbornog procesa biti uključena u ovogodišnji izveštaj o Srbiji koji on planira da podnese Evropskom parlamentu mesec dana posle aprilskih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town