Izbori 2022

"Ponoš dobra opcija za desničare, ko predstavlja zelene i leve ideje?": Koalicija "Moramo" blizu odluke o svom kandidatu

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

23/02/2022

-

19:41

"Ponoš dobra opcija za desničare, ko predstavlja zelene i leve ideje?": Koalicija "Moramo" blizu odluke o svom kandidatu
"Ponoš dobra opcija za desničare, ko predstavlja zelene i leve ideje?": Koalicija "Moramo" blizu odluke o svom kandidatu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Da opozicione stranke i pokreti u Srbiji ipak neće imati zajedničkog kandidata za predsednika, o čemu se ranije govorilo, postalo je jasno pre više meseci, a spisak kandidatura iz dana u dan se povećava.

Poslednjih dana u fokusu je i predsednički kandidat zeleno-leve koalicije "Moramo". Ova koalicija, koju čine pokret Ne davimo Beograd, građanska platforma Akcija i Ekološki ustanak već je predala liste za beogradske i parlamentarne izbore, a iako je bilo pomena da bi, kada je reč o predsedničkom kandidatu, mogli da stanu iza koalicije Ujedinjena Srbije i njihovog takmaca u predsedničkoj trci, stvari su sada na pragu da se promene. 

Naime, član pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović govorio je za list "Danas" da je deo političkog spektra nezadovoljan izborom "konzervativnog kandidata kome su veoma bliske desničarske ideje".

"Ukoliko je Zdravko Ponoš dobar kandidat za desničare i konzervativnije glasače, postavlja se pitanje ko predstavlja one kojima su bliske zelene i leve ideje", rekao je, između ostalog, Lazović. 

Upitan o tome, Lazović je za Euronews Srbija naveo da ta koalicija smatra da je potrebno imati kandidata kojem su bliske zeleno-leve ideje, za koje se zalaže ova koalicija, ali nije govorio o samom Ponošu. 

"Sada kada imamo  kandidata sa jednog dela političkog spektra, a nema dogovora o zajedničkom kandidatu, smatramo da bi trebalo da imamo kandidata za koga će glasati oni kojima su bliske zeleno-leve ideje", kazao je Lazović za Euronews Srbija.

Da je ovakav potez mogao da bude očekivan smatraju analitičari koji navode da predsednički kandidat generalno može uticati na birače i na bolju vidljivost lista na paralmentarnim i lokalnim izborima. Kako ukazuju, upravo zbog toga mnoge liste biraju da imaju i svog predsedničkog kandidata.

Neslaganje oko jednog kandidata

U Srbiji se u aprilu održavaju redovni predsednički izbori, a kako je iza nas burna politička godina u kojoj se razgovaralo o izbornim uslovima, održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, politički akteri često su govorili o mogućim koalicijama.

Iako se deo "bojkot opozicije" ujedinio u koaliciju Ujedinjena Srbija, nastale su i neki novi opozicioni savezi, te je još jesenas bilo jasno da neće biti jednistvenog kandidata opozicije. Od tada, objavljeno je nekoliko kandidatura, a izgleda da će spisak biti sve duži.

Tako sada i novoformirana koalicija "Moramo" razmišlja o svom predsedničkom kandidatu, nakon što su predali liste za parlamentarne i beogradske izbore. Ovi navodi sugerisali su na nesaglasnost podrške kandidatu Zdravku Ponošu, o čemu je ranije bilo reči.

"Pokret Ne davimo Beograd je zastupao ideju da bi trebalo imati zajedničkog predsedničkog kandidata i u septembru smo dogovor ponudili drugim akterima opozicije i žao nam je što do dogovora ipak nije došlo", kazao je za Euronews Srbija Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Tanjug/Tara Radovanović

 

On je govorio o razlici u političkoj orijentaciji, te da zbog kandidata koji je okrenut ka desnom sprektru, oni ipak žele svog kandidata koji je politički zeleno-levo orijentisan.

Lazović je naveo da se odluka o kandidatu može očekivati početkom sledeće nedelje, te da još nije izvesno da li će ta koalicija predložiti nekog iz svojih redova ili će podržati nekog od nezavisnih kandidata.

"U svakom slučaju uradićemo ono što će najefikasnije dovesti do smene Aleksandra Vučića", naveo je Lazović za Euronews Srbija.

Ono što je već poznato je da je nosilac liste ove koalicije za parlamentarne izbore predsedavajući građanske platforme Akcija Nebojša Zelenović, a prvi na listi je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta. Takođe, prvi na listi i kandidat za gradonačelnika ove koalicije je Dobrica Veselinović, predsednik pokreta Ne davimo Beograd.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Podsetimo, makon meseci nagađanja i dogovora, opozicionu koaliciju formirali su oni koji su podržali bojkot 2020. godine, Stranka slobode i pravde, Nova stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret koji će zajedno izaći na sve nivoe izbora. Zajednički predsednički kandidat biće Zdravko Ponoš.

Upravo oko imena predsedničkog kandidata koalicije Ujedinjena Srbija vodila se "bitka" početkom godine. I pored nesuglasica o kojima se govorilo unutar koalicije, postinut je dogovor o Ponoševoj kandidaturi, ali je nakon toga postalo upitno čiju će podršku još Ponoš dobiti.

Tako je nedugo nakon ovog dogovora Skupština Slobodne Srbije (SSS) koja je bila deo saveza odlučila je da istupi iz istog, a potom su i članovi SSS govorili su o mogućnosti da kandidat za predsednika Srbije bude profesorka Biljana Stojković, članica ovog pokreta, što je sugerisalo da i ovaj poket odustaje od podrške Ponošu.

I dok se čeka odluka Borisa Tadića, koji je najavio moguću kandidaturu ispred svoje Socijaldemokratske stranke i partnerskih stranaka, koje nisu ušle u savez Ujedinjena Srbija,  nedelju dana pre očekivanog raspisivanja predsedničkih izbora govori se o novom kandidatu.

Predsednički kandidat dobar za kampanju

Iz ugla analitičara, predsednička kandidatura ima svoje benefite kada je reč o kampanji i vidljivosti koalicije, te se može reći da je ovo očekivani potez.

Kako su ocenili, predsednički kandidat u mnogome može uticati na viljivost određene partije na parlamentarnim izborima i poboljšati krajnji rezultat i zato je očekivano da veliki broj političkihopcija objavi svoje predsedničke kandidate.

"I kod nas i u svetu ljudi generalno imaju tu personalizaciju politike. Mi predsednika biramo direktno, i ti izbori su generaisali najveću izlaznost. Takođe i na parlamentarnim izborima mogu nosioci lista da generišu izlaznost", rekao je za Euronews Srbija politikolog Boban Stojanović.

Takođe, Dejan Bursać sa Instituta za političke studije naveo je da bi predsednički kandidat ove koalicije značajno doprineo vidljivosti i rejtingu koalicije na republičkom nivou.

"Oni imaju jako uporište u Beogradu, ali imaju problem u ostatku Srbije te bi predsednčki kandidat pomogao u tom slučaju, s obzirom na to da imaju listu za parlamentarne izbore", rekao je Bursać.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town