Politika

RIK proglasila izbornu listu koalicije "Moramo"

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

18:11

RIK proglasila izbornu listu koalicije "Moramo"
RIK proglasila izbornu listu koalicije "Moramo" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas izbornu listu zeleno-leve koalicije "Moramo", koju čini više od 60 organizacija iz Srbije, za parlamentarne izbore 3. aprila.

Komisija je konstatovala da je lista grupe građana "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović", sa predatih 249 kandidata za narodne poslanike, ispunila sve zakonske uslove za proglašenje liste, pa i u pogledu rodne ravnopravnosti.

Proverom je utvrđeno da je od ukupno 12.785 predatih potpisa, pravno valjano 12.236 potpisa.

Komisija je utvrdila određene nepravilnosti u predatoj dokumentaciji zbog kojih nisu prihvaćene sve izjave građana, navodeći da je bilo birača koji nisu bili upisani u jedinstveni birački spisak ili su bili dva puta upisani, kao i da su pojedini podržali neku od prethodnih izbornih lista, dok za nije bilo moguće izvršiti proveru zbog neispravno upisanog matičnog broja.

RIK je na današnoj sednici za člana i zamenika člana proširenog sastava na predlog liste "Moramo" imenovala advokate Aleksandra Mijailovića i Minju Ðokića.

Komisija je na današnjoj sednici donela Uputstvo o načinu podnošenja i postupanja u RIK- po prigovorima i zahtevima za poništavanje glasanja na biračkom mestu u inostranstvu i Uputstvo za predlaganje lica u biračke odbore za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija