Izbori 2022

Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji - prvi put pod lupom kontrolora i podaci sa društvenih mreža

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

15:42

Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji - prvi put pod lupom kontrolora i podaci sa društvenih mreža
Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji - prvi put pod lupom kontrolora i podaci sa društvenih mreža - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

OEBS kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava danas (ODIHR) je otvorila posmatračku misiju u Srbiji povodom parlamentarnih i predsedničkih izbora koji će biti održani 3. aprila. Šef misije Daglas Vejk rekao je na konferenciji za novinare da je ODIHR došao na zvaničan poziv nadležnih institucija, odnosno Republičke izborne komisije i naveo da su opredeljeni da ispune mandat i posmatraju izbore.

Glavni tim imaće 16 međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu, a biće i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na 13 lokacija širom Srbije. ODIHR planira da zatraži angažovanje 250 kratkoročnih posmatrača koji bi došli nekoliko dana pre izbora i pratili bi sam dan izbora, glasanje i prebrojavanje glasova.

Vejk je rekao da će prvi put posmatrati podatke sa društvenih mreža, a postojaće i medijski monitoring, tako što će njihovi predstavnici pratiti koliko su politički akteri prisutni u medijima i na koji način se izveštava o njima. Najavio je da će misija monitoringa medija početi sledeće nedelje. Na pitanje da li će pratiti izbore na Kosovu i Metohiji Vejk je rekao da oni neće imati direktnu ulogu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Zainteresovani smo da pratimo proces, ali kao misija ovoga puta ne igramo direktnu ulogu u tome", precizirao je Vejk.

Posmatrači će pratiti sve aspekte izbora uključujući i predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora, a fokus će biti usmeren ka implementaciji novog usvojenog pravnog okvira. Najavljeno je i da će misija konferenciju za novinare održati 4. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bagoje

07.03.2022 07:21

Sigurno kvorumski,stazno,mandatorno,sledbenicki

Talk of the town