Izbori 2022

Misija ODIHR u Srbiji ima 15 eksperata iz različitih oblasti, fokus na predsedničkim i parlamentarnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

14:50

Misija ODIHR u Srbiji ima 15 eksperata iz različitih oblasti, fokus na predsedničkim i parlamentarnim izborima
Misija ODIHR u Srbiji ima 15 eksperata iz različitih oblasti, fokus na predsedničkim i parlamentarnim izborima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dimitrije Nikolić, Dragan Kujundžić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik dosadašnjeg saziva Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je razgovarao sa šefom Misije ODIHR za posmatranje izbora u našoj zemlji Daglasom Vejkom koji je saopštio da se ta misija sastoji od 15 eksperata koji su zaduženi za određene oblasti (mediji, nacionalne manjine, pravni aspekt).

Misija će osim toga imati i 26 dugoročnih posmatrača koji danas započinju svoj rad i 250 kratkoročnih posmatrača, saopšteno je iz parlamenta. Govoreći o radu Misije, Vejk je istakao da će se Misija fokusirati na posmatranje predsedničkih i parlamentarnih izbora, dok će lokalne izbore propratiti samo ukoliko imaju uticaj na predsedničke i parlamentarne.

Takođe, izneo je da će se truditi da njen rad bude objektivan, uz očekivanu transparentnost i kooperativnost domaćih institucija i organizacija.

Dačić je istakao da Srbija pridaje izuzetan značaj instituciji ODIHR, sa kojom godinama unazad ostvaruje kvalitetnu saradnju.

On je naveo da to pokazuje i činjenica da je poziv za posmatranje izbora ODIHR-u upućen pre formalnog raspisivanja izbora.

Dačić je istakao i da Srbija aktivno radi na unapređenju svog izbornog procesa, prihvatajući i implementirajući preporuke ODIHR, te podsetio da je Srbija osnovala Radnu grupu za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava u koordinaciji i praćenju sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Dačić je upoznao predstavnike ODHIR-a sa međustranačkim dijalogom, u kojem je zajedno sa predstavnicima Evropskog parlamenta bio kofasilitator i rezultatima koji su tom prilikom postignuti u cilju unapređenja izbornog procesa. On je izrazio i spremnost i otvorenost za saradnju sa predstavnicima ODIHR, kao i do sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town