Izbori 2022

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje: Trenutna slika pokazuje znake poboljšanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

14:33

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje: Trenutna slika pokazuje znake poboljšanja
Rade Veljanovski - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje ocenilo je danas da medijska slika u Srbiji pokazuje znake poboljšanja. Na konferenciji za medije predstavljan je izveštaj tog tela za period od 15. do 20. marta koji obuhvata prvih šest dana posle raspisivanja izbora.

Predsedavajući tog tela Rade Veljanovski rekao je da nema nikakve sumnje da je sa stanovišta medijskog pluralizma učinjeno poboljšanje.

"Sve više se pojavljuju predstavnici opozicionih stranaka. Prvi put se dogodilo da su na informativnom programu RTS-a bile više zastupljene vanparlamentarne stranke, dakle one koje su opozicione stranke, koje su bile zastupljene 26,15 odsto, dok su one koje su parlamentarne bile zastupljene 24,93 odsto. Situacija je još bolja na RTV", naveo je Veljanovski.

On je dodao da su razgovori sa javnim servisima i komercijalnim televizijama pokazali da ti mediji imaju probleme u radu pošto političari odbijaju da gostuju kod njih.

"Mi smo ponovo apelovali na predstavnike političkih partija, organizacija i pokreta da se odazivaju na pozive za gostovanje na medijima, jer mediji ne mogu da obezbede politički pluralizam, ako se politički predstavnici ne odazivaju na njihove pozive ili biraju na koju će televiziju da odu", poručio je Veljanovski.

Veljanovski je rekao da je Savet REM-a izašao sa saopštenjem o emisiji TV N1 "Decenija vlasti", ne poštujući dogovor koji je imao sa privremenim nadzornim telom, prema kojem je trebalo da se razgovara i o emisiji TV "Meta porodica", koja je objavljivana i na nekim lokalnim televizijama, kada se o njoj prikupe podaci.

Prema odluci Saveta REM-a, praćeni su javni servisi RTS 1 i 2, kao i RTV 1 i 2, programi četiri komercijalne televizije TV Pint, TV B92, TV Happy i TV Prva i četiri kablovske televizije N1, Nova S, Al DZazira i Insajder TV.

"Još nismo dobili odgovor"

Veljanovski kaže da se to telo zalaže da se umesto Al DŽazire i Insajdera prate TV Tanjug i K1, kao i TV Studio B kao najgledanija gradska, regionalna televizija.

"Uputili smo takav zahtev Savetu REM-a i još nismo dobili odgovor", naveo je Veljanovski.

Član nadzornog tela Srđan Miljković rekao je da je, prema izveštaju nadzornog tela, na javnim servisima u izveštavanju o prvih šest dana izborne kampanje preovladavao neutralan ton, dok je drugačije na komercijalnim televizijama.

"Na TV Pink i B92 raspoređena su po trećinu sva tri tonaliteta, tako da je izveštavanje po trećinu pozitivno, negativno i u neutralnom tonalitetu, na Happy TV dominira negativno izveštavanje koje obuhvata polovinu, dok je druga polovina raspoređena na neutralno i pozitivno, na TV Prva je 52 odsta u neutralnom tonu", rekao je Miljković.

Što se tiče kablovskih televizija, na N1 i Nova S, prema izveštaju dominiraju negativni tonovi, preko 50 odsto, dok je Al DŽazira u 65 odsto slučajeva neutralna. Insajder TV je svoje vreme posvetila samo jednoj izbornoj listi.

Zamenik predsedavajućeg tela i član Saveta REM-a Milorad Vukašinović rekao je da je emisija "Decenija vlasti" koja je emitovana na N1 ne doprinosi razvijanju demokratskog duha, tolerancije i političke kulture.

"Naša služba za nadzor sačinila je izveštaj koji je bio vrlo profesionalan, zasnovan na činjenicama. Šta u tom izveštaju nije tačno", upitao je Vukašinović.

Komentari (0)

Talk of the town