Izbori 2022

Dačić za Euronews Srbija: Nisam dogovorio mesto premijera sa SNS, ali mi imamo svoj stranački cilj

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Marko Subotić

07/03/2022

-

22:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je danas, gostujući u emisiji Euronews veče,  da o poziciji premijera nije razgovarao sa partnerima u Srpskoj naprednoj stranci, ali da je stranački cilj da onaj ko predvodi listu socijalista treba i da obavlja važne funkcije. Ponovio je i da je, kao je rekao, "Vučić predsednik, Dačić premijer prava pobeda za Srbiju". 

Upitan da li "ako izbornom listom kaže da će biti premijer Srbije, to znači da je napravio dogovor sa SNS", on je odgovorio: "Nismo imali dogovor, ali imamo svoj stranački cilj, da onaj ko predvodi našu listu treba da obavlja važne funkcije".

On je dodao da ako postoji zajednički predsednički kandidat, kao što je slučaj sa SPS i SNS, to je specifična situacija i da su socijalisti spremni da preuzmu deo odgovornosti. 

Upitan znači li to da nije zadovoljan poslom koji na premijerskoj funkciji obavlja Ana Brnabić, on je rekao da to nema veze i da "to što se Vučić kandidovao za predsednika, ne znači da nije bio zadovoljan Tomislavom Nikolićem". 

Rekao i da socijalisti nisu ti koji su u svojoj političkoj istoriji menjali strane, već da su se menjale političke konstelacije, odnosno da je narod menjao strane i mešao karte.

"Nisam ja dao glasove ni Tadiću, ni Vučiću, ni Nikoliću, već narod", dodao je Dačić. 

O navodima koje je izneo Dragan Đilas da "SNS planira vlast sa Srpskom radikalnom strankom i njihovim liderom Vojislavom Šešeljem", Dačić je rekao da je to "budalaština". 

"Đilas bi malo više trebalo da računa o tome koliko će on da osvoji glasova, a sa kim će radikali i SNS, što bi to njega zanimalo. To su već stvari političke fatamorgane", rekao je on. 

"Tri ključna pitanja na izborima"

Govoreći o predstojećim izborima, on je naveo da su tri pitanja ključna - EU, Rusija i Kosovo.

"To su eliminaciona pitanja, ko ne odgovori na njih ne treba da učestvuje i nije ozbiljan politički faktor na političkoj sceni Srbije", rekao je Dačić.

Kada je reč o odnosima sa Rusijom i Kinom rekao je i da, kada govori o tome, on govori o interesu Srbije. 

"Znam koga sam zvao kad je trebalo da se pomogne...", rekao je on i dodao da "ko kaže da treba uvesti sankcije Rusiji on ne radi protiv Rusije, nego protiv Srbije". 

Upitan o pritiscima kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Dačić je rekao da predstavnicima EU može da se kaže i "sve ćemo da uradimo, samo povucite priznanje Kosova".

"Ako smo na temelju principa poštovanja teritorijalnog integriteta, onda tako i da bude. Jel mislite da smo mali, da smo glupi? Teritorijalni integritet neke zemlje je važniji od našeg? Oni neće da povuku priznanje, hoće da ga uvuku Kosovo u NATO i EU, hoće da mi uvedemo sankcije Rusiji, da onda ne bi Rusija blokirala kosovo u UN. Znači ,mi treba da sečemo granu na kojoj sedimo", rekao je Dačić.  

Dodao je i da nema razumevanja da neko insistira na tome iz EU, a u našem slučaju su to slomili.

O pritiscima na Srbiju

Upitan može li Srbija da izdrži te pritiske o kojima se toliko govori, Dačić je rekao da možda i ne može, ali mora.

"Konformisti sigurno ne mogu, ali Srbija mora", dodao je. 

Upitan da prokomentariše to što je desno orijentisani deo opozicije ocenio da je Srbija glasanjem u UN izdala Rusiju kada je podržala rezoluciju o osudi ruske agresije u Ukrajini, Dačić je rekao: "Princip teritorijalnog integriteta principijelno uvek branimo, jer je naš narušen".

Govoreći o EU i usklađivanju spoljne politike koji je jedan od ključnih uslova, Dačić je rekao da kada je reč o ulasku u EU, to nije sutra, a možda ni za tri ili pet godina. 

"Mi ćemo se uskladiti pre nego što uđemo", naveo je on. 

Na temu rata u Ukrajini rekao i da je sada pitanje da li je ovo stvaranje novog svetskog poretka, prerapodela moći ili nešto drugo. 

"Nije lako razumeti promene u svetskom poretku, a mislim da sada Vučić malo bolje razume Miloševića i pritiske koje je trpeo", rekao je i dodao da je lično bio svedok kakvi pritisci na Srbiju su sada u pitanju, te da je reč o pominjanju izolacije zemlje, različitih zabrana, prekida stanih investicija...

Upitan da li misli da će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, rekao je da ne veruje u drobru volju da se napravi kompromis, i da smatra da EU, naivno očekuje da će "Srbiju na nešto da natera". 

"Ja mislim da EU ne želi da izvrši pritisak na Prištinu. Nadaju se da ćemo da popustimo", rekao je on. 

Brza pitanja

Da li Srbija treba da ostane vojno neutralna?

"Apsolutno".

Kako rešiti problem zagađenja vazduha?

"Zagađenje vazduha se neće rešiti zatvaranjem i proterivanjem fabrika. Potrebno je da postoje jasna pravila, kojih svi moraju da se pridržavaju. Ekologija mora da ide pod ruku sa ekonomijom - fabrike mogu da se otvaraju u skladu sa ekološkim standardima".

Da li podržavate moratorijum?

"Mislim da je to jedna ad hok mera, a umesto toga bi bilo najbolje da se formira nacionalna rudarska kompanija, državna, koja bi zajedno sa zainteresovanim stanim kompanijama, vršila istraživanja i mogućnosti eksploatacije određenih ruda. Ne mogu stranci da upravljaju time što je opasno po našu zemlju".

Da li biste podržali zakon o istopolnim zajednicama?

"Mislim da ne, u ovom trenutku mislim da većina građana Srbije nije za to, iako postoje određena razumevanja da i o tome treba razmišljati".

Da li podržavate legalizaciju marihuane?

"Ne. Ako neko misli da ona može da se koristi u medicinske svrhe to nije legalizacija to je korišćenje kao leka. Ali legalizacija marihuane kao lake droge, to je dokaz koliko smo došli do degradacije opšteg morala".

Komentari (0)

Talk of the town