Izbori 2022

Šumarac kandidat za predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2022

-

17:15

Šumarac kandidat za predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokratska stranka Srbije saopštila je da će njen kandidat na predsedničkim izborima biti profesor Dragoslav Šumarac.

"U trenutku kada je evropska ideja u Srbiji ugrožena i kada su građani na ovim izborima praktično ostali bez kandidata jasne proevropske orijentacije, smatramo da je kandidatura Šumarca od izuzetnog značaja za budućnost Srbije i za opstanak demokratske i evropske ideje u našoj zemlji", navodi se u saopštenju ove stranke.

Kako navode iz ove stranke, Šumarac je bio ministar za urbanizam i građevinarstvo u vladi Zorana Đinđića, a ovu kandidaturu Socijaldemokratska stranka navodi da objavljuje na dan atentata na Đinđića, boreći se za ideju i politiku za koju je on dao život. Kako se dalje u saopštenju navodi Šumarac je bio i potpredsednik Demokratske stranke i jedan je od utemeljivača obnove infrastrukture u Srbiji i donošenja strateških dokumenata koji su bili pretpostavka razvoja naše infrastrukture.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Inače, kao student generacije diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu i kasnije doktorirao u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan je od najeminetnijih stručnjaka za građevinu u Srbiji i u ovom delu Evrope. Od 1979. godine radio je na Garađevinskom fakultetu u Beogradu, gde je od 1998. do 2020. bio redovni profesor.  Od 2020. godine je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor za nauku. 

Kao ministar za urbanizam i građevinarstvo inicirao je osnivanje Inženjerske komore Srbije, koja okuplja više od 28.000 licenciranih inženjera. Bio je osnivač i prvi predsednik Inženjerske komore, a prvi je Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town