Izbori 2022

CESID: Sprečeno izigravanje zakona, Ruskoj stranci nije priznat status nacionalne manjine

Komentari

Autor: Euronews Srija

13/03/2022

-

22:33

CESID: Sprečeno izigravanje zakona, Ruskoj stranci nije priznat status nacionalne manjine
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Večeras je RIK upotrebio zakonom propisano pravo da izbornoj listi ne prizna status liste nacionalne manjine, zbog namere da se, kako navodi Centar za slobodne izbore i demokratiju, sticanjem ovog statusa izigra zakon.

Reč je o Ruskoj stranci, kojoj je naloženo prikupljanje novih 5.485 potpisa, overenih ponoći, ističe Cesid na svom Tviter nalogu.

RIK je utvrdio da je svega pet od 16 predloženih kandidata upisano u Poseban birački spisak za rusku nacionalnu manjinu, te da lista Ruska stranka - Slobodan Nikolić ne predstavlja interese i ciljeve ruske nacionalne manjine.

 

Slično rešenje bilo je doneto i na izborima 2020, ali je potom RIK svoju odluku preinačio na osnovu sudske presude.

Prema odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika izbornom listom nacionalne manjine smatra se ona lista za koju je Republička izborna komisija utvrdila da je osnovni cilj njenog podnošenja predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, kao i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.

Status takve liste RIK utvrđuje posebnim rešenjem, a pri tom može i da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta nacionalne manjine.

Podnosilac izborne liste nacionalne manjine može biti samo politička stranka nacionalne manjine ili koalicija koju čine isključivo političke stranke nacionalnih manjina.

Za manjinske liste manji je potreban broj potpisa za kandidovanje, ali i cenzus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town