Izbori 2022

Joksimović posetila Zaječarski i Borski okrug: Ne bi bilo ovakvog razvoja da nismo na EU putu

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

23:03

Joksimović posetila Zaječarski i Borski okrug: Ne bi bilo ovakvog razvoja da nismo na EU putu
Jadranka Joksimović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović posetila je danas Zaječarski i Borski okrug, gde je rekla da ti okruzi koriste programe teritorijalne prekogranične saradnje sa Bugarskom i Rumunijom, što su, smatra, važni projekti na dobrobit svih građana tih opština.

Reč je o projektima lokalne infrastrukture, bolnica, vrtića, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, komunalnih usluga, razvoja i poboljšanja lokalne administracije.

Navodeći da je obavila seriju razgovora s predstavnicima lokalnih samouprava dva okruga na temu regionalnog održivog razvoja, Joksimović je navela da se o toj temi priča decenijama te da se ona odvija kroz zakon o regionalnom razvoju iz 2009, koji je zastareo i koji bi morao da se menja.

Treba sačiniti i krovnu strategiju regionalnog razvoja Srbije koja uključuje ono što Srbija u pristupnom procesu koristi, a to su, navela je, evropski IPA i IPARD fondovi za agrarni razvoj, ali i svi drugi fondovi koji stoje na raspolaganju, navela je Joksimović.

Dodala je da Zaječarski i Borski okrug imaju još jedan dodatni izvor finansiranja, a to je Dunavska strategija Evropske unije.

"Ovo je važan deo Srbije koji pripada tom donjem Podunavlju i koji otvara brojne mogućnosti za buduća finansiranja. Vremena su teška, biće sve teža i odgovorna vlada i mi kao Ministarstvo za evropske integracije i ja kao koordinator svih fondova, imamo važan zadatak da pomognemo svim lokalnim upravama i samoupravama u Srbiji i da tamo gde postoji besplatan slobodan novac da ga koristimo i uzimamo za dobre projekte koje će osetiti svaki građanin Srbije ma gde živeo", navela je Joksimović.

Podsetila je da su agendu razvoja, korišćenjem svih fondova koji su i nama na raspolaganju, pravile zemlje koje su pre nas postale članice poput Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske.

"Svi su oni koristili ovo da bi se bolje pripremili i mislim da je to od ogromnog interesa i za nas i za svakog građanina, koji mora da oseti neku korist od ovog procesa. Da li je to lokalna infrastruktura, fondovi za agrarni razvoj, održivi turizam koji će doneti i radna mesta, to nisu floskule, to su stvari koje mi dnevno živimo", poručila je Joksimović.

Joksimović je kazala da se u tim gradovima i opštinama razgovaralo o brojnim projektima koji su već uticali na razvoj i rast zaposlenosti.

"Pre svega razvoj mogućnosti za one ljude koji bi i želeli i treba da ostanu u svojim gradovima, u svojim sredinama i mislim da je to tema o kojoj se uvek mnogo priča, ali na tome mora i da se radi", rekla je Joksimović.

Dodala je da to mora da se radi u sinergiji, ne samo na lokalu, već na nivou okruga, regionalnih i lokalnih samouprava.

Zato je, kaže, zamolila predsednike opština da pojačaju međuopštinsku saradnju, te dodala da je osim međuopštinske neophodna i međuokružna saradnja

"Dogovorili smo da nađemo sredstva iz evropskih fondova, da se uradi revizija projekta regionalnog snabdevanja vodom za pet opština koja povezuju Borski i Zaječarski okrug", navela je Joksimović i primetila da bi bilo neodgovorno da ne koristimo ono što kao zemlja u procesu evropskih integracija imamo na raspolaganju.

"Nemojte da neko ima sumnje, znam da je trenutak težak i da mnogi ljudi sad razmišljaju o tome da li su za EU ili nisu, ali ovakvog razvoja Srbije i investitora ne bi bilo da Srbija nije na jasnom evropskom putu, to je činjenica", istakla je Joksimović.

U tom smislu je pomenula da se radi priprema projektno-tehničke dokumentacije iz evropskih fondova vezanih za projekte koji se tiču održive zaštite životne sredine, kao i ključnih infrastrukturnih i komunalnih problema.

"I da Sokobanju učinimo još atraktivnijom za privlačenje investitora, posebno kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, to fali i Zajecaru i celom ovom kompleksu, ali dosta je bilo interesovanja za projekte iz agrarnog turizma", kazala je Joksimović.

Komentari (0)

Talk of the town