Izbori 2022

Otvoreno pismo Zelenovića: Dišemo najzagađeniji vazduh, reke su pune otpada, a planiraju se rudnici i kamenolomi

Komentari

Autor: FoNet

18/03/2022

-

15:00

Otvoreno pismo Zelenovića: Dišemo najzagađeniji vazduh, reke su pune otpada, a planiraju se rudnici i kamenolomi
Otvoreno pismo Zelenovića: Dišemo najzagađeniji vazduh, reke su pune otpada, a planiraju se rudnici i kamenolomi - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nosilac parlamentarne liste zeleno-leve koalicije Moramo Nebojša Zelenović uputio je danas otvoreno pismo u kome je naveo da, dok putuje po Srbiji i razgovara sa građanima, čuje iste stvari – da dišemo najzagađeniji vazduh, da su nam reke zaprljane i pune otpada, da se planiraju rudnici i kamenolomi - a da nije luksuz imati zdravu životnu sredinu.

Zelenović je poručio i da nije luksuz disati čist vazduh, imati pijaću vodu u svakom domu, obrađivati plodnu zemlju.

"To su elementarni preduslovi za zdrav i normalan život. Moramo da ulepšamo naše gradove i sela, da štedimo i živimo zdravije. Glas za 'Moramo' je glas za čiste gradove i sela, za bistre reke i zelene šume. Sačuvaćemo vazduh, zemlju, vodu i slobodu u čistim gradovima i selima", obećao je Zelenović u otvorenom pismu.

Naveo je da u toj koaliciji znaju kako da iz svake kuće iznosimo razvrstano smeće, da ga recikliramo i odlažemo na sanitarne deponije.

"Gledam gradove i sela koja se guše u smeću i divljim deponijama. Odrastao sam između kasarne i deponije i u svom Šapcu sam gledao istu sliku. Umesto deponije, u našem Šapcu, napravili smo najveći park u Srbiji", napisao je Zelenović i dodao da u koaliciji "Moramo" znaju kako da se otpad organizovano iznosi i reciklira baš iz svake kuće, u centru grada, isto kao i iz svake kuće, iz svakog sela," jer smo to već uradili u Šapcu", rekao je on.

Naveo je da je u Šapcu već napravljen jedini operativan prečistač otpadnih voda u Srbiji i da je reka Sava tako postala čistija, a da je od EU obezbeđeno 80 odsto investicije.

"Zato ćemo napraviti veliki dogovor sa Zapadom. Moramo da radimo isto kao i u Evropi, umesto da se zadužujemo tajnim i skupim kineskim kreditima. Imamo dobro iskustvo i znanje kako da svako naseljeno mesto u Srbiji dobije prečistač otpadnih voda, po najnižoj ceni", istakao je Zelenović.

Dodao je i da su zgrade i kuće u Srbiji stare, izgrađene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, da troše mnogo energije, a da su računi preveliki.

"Moramo da sprovedemo naš plan, da izolujemo svaku kuću i svaku zgradu u Srbiji. Tako ćemo trošiti manje, a imovina će nam vredeti više. Tako smanjujemo zagađenje vazduha i živimo zdravije. Ovaj veliki projekat energetske efikasnosti će sprovoditi domaća industrija i operativa", obećao je u otvorenom pismu.

Poručio je da će trajno zabraniti kopanje litijuma i bora, a da će se industrija i rudarenje u Srbiji obavljati kao i u razvijenom svetu -bezbedno po ljude i okolinu.

"Umesto kratera i jalovišta napravićemo regione zdrave hrane. Srbija neće biti rudarska kolonija, već poljoprivredna sila u Evropi", naglasio je Zelenović u otvorenom pismu građanima Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sećam se

19.03.2022 08:30

Za njegovog mandata svaki dan nam je stizao svež vazduh sa Tare.

Talk of the town