Izbori 2022

Crta: Opozicija prisutnija u medijima, vladajuće stranke i dalje dominiraju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

16:25

Crta: Opozicija prisutnija u medijima, vladajuće stranke i dalje dominiraju
Tanjug/Rade Prelić, Jadranka Ilić, Zoran Žestić, Tara Radovanović, E-Stock/Miloš Rafailović - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Jadranka Ilić, Zoran Žestić, Tara Radovanović, E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Usled uvođenja obaveznih izbornih blokova, u prvom delu predizborne kampanje došlo je do rasta zastupljenosti opozicije u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću, dok u redovnom delu informativnog programa i dalje dominiraju vladajuće stranke, navela je danas organizacija Crta.

Prema monitoringu te organizacije za period od 15. februara do 4. marta, zastupljenost predstavnika vlasti smanjila se sa 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima, koliko je zabeleženo pre početka kampanje, na 72 odsto, dok su opozicione stranke zabeležile rast medijskog prisustva od 13 procentnih poena (sa 15 na 28 odsto).

Crta navodi da su opozicione stranke nešto zastupljenije u izbornim blokovima - 53 odsto u odnosu na 47 odsto, ali da su u redovnim informativno-političkim sadržajima predstavnici vlasti zastupljeni u 84 odsto, a opozicioni akteri u tek 16 odsto vremena.

O predstavnicima vlasti se, kao i ranije, najviše izveštavalo u neutralnom (81 odsto), zatim u pozitivnom (19 odsto) i gotovo nikada u negativnom tonu, ocenjuje Crta.

Promene su uočene u izveštavanju o predstavnicima opozicionih stranaka. Porastao je procenat neutralnog izveštavanja (sa 62 na 71 odsto), a smanjio se udeo negativnog tona (sa, u proseku, 33 na 23 odsto). Vreme predstavljanja opozicije u pozitivnom tonu ostalo je na skoro istom nivou.

Vučić najzastupljeniji politički akter

Analiza pokazuje i favorizovanje konzervativnih, tradicionalističkih opozicionih partija u odnosu na opozicione partije koje zastupaju liberalnije stavove, koje su negativno predstavljene u 38 odsto vremena. 

Aleksandar Vučić, kao predsednik države i stranke a zatim i kao predsednički kandidat,  je i dalje najzastupljeniji politički akter sa 85 odsto vremena i o njemu se izveštavalo neutralno (80 odsto) i pozitivno (20 odsto).  Ipak, njegova zastupljenost od početka kampanje, je manja nego u periodu pre početka kampanje kada je zauzimao 92 odsto vremena.  

Ostali predsednički kandidati bili su zastupljeni u 15 odsto vremena.  Najzastupljeniji bio je Miloš Jovanović i o njemu se u 77 odsto vremena izveštavalo neutralnim tonom, pozitivnim u 17 odsto i negativnim u 6 odsto vremena. Treći po zastupljenosti bio je Zdravko Ponoš, ali je on i jedini kandidat o kojem se izveštavalo dominantno negativno i to u 72 odsto vremena.

Od zvaničnog početka izborne kampanje Crta je podnela sedam prijava Regulatornom telu za elektronske medije protiv nacionalnih i lokalnih televizija zbog kršenja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Zakona o oglašavanju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town