Izbori 2022

Pastor: Stvaramo potpuno drugačiju perspektivu za region

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

12:31

Pastor: Stvaramo potpuno drugačiju perspektivu za region
Pastor: Stvaramo potpuno drugačiju perspektivu za region - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da su prekogranična infrastrukturna ulaganja važna jer čitav region postavljaju u drugu perspektivu i da će najviše koristi od njih imati ovdašnji Mađari i ljudi koji žive u pograničnom prostoru.

"To će ponuditi drugu perspektivu u smislu privlačenja kapitala, mobilnosti, u odnosu na vrednost nekretnina, verujem da možemo da započnemo jedno potpuno drugačije računanje vremena", rekao je Pastor za Panon RTV.

To su, prema njegovim rečima, takva prekogranična infrastrukturna ulaganja iz kojih će se nedvosmisleno razumeti "zbog čega kažemo da su iz ugla izgradnje srpsko-mađarskih odnosa istinski pobednici ovdašnji Mađari, odnosno stanovništvo pograničnog područja sa obe strane pošto će oni imati najviše koristi od toga".

Govoreći o velikim infrastrukturnim ulaganjima koja se odnose upravo na Vojvodinu, odnosno na njene severne delove, Pastor je istakao proširenje graničnog prelaza Horgoš, na kojem su juče otpočeli radovi, izgradnju pruge Subotica - Segedin, otvaranje brze pruge Beograd - Novi Sad koja bi do 2025. godine trebalo da stigne do graničnog prelaza sa Mađarskom, potom proširenje graničnih prelaza u Bačkom Bregu i na Kelebiji.

Tanjug/MGSI/Aleksandra Orlić

 

 

Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a naglasio je da je proširenje graničnog prelaza Horgoš 1 ogromna investicija koja se odvija na 12 hektara, i da će njenom realizacijom srpska strana obezbediti maksimum tehničkih uslova i kapaciteta za prelazak granice.

"Ono što je potrebno je efikasnije rešavanje carinske procedure i sa tim odavno nismo zadovoljni i jasno treba da kažemo da problem nije na srpskoj strani, već isključivo na mađarskoj. Delom ima istine u tome da je ovo Šengenska granica, ali delom se vidi i da oni ne rade posao kako treba. Nadamo se da će tu biti promena i pregovori su u toku. Postoji ideja da se nakon izbora tu formira jedan zeleni granični pojas, zeleni u smislu da bi išla ubrzana procedura“, rekao je Pastor.

U toku su pregovori i da se ubrza procedura prelaska granice na vozu Subotica - Segedin čija izgradnja je u toku. Pastor je takođe govorio i o tome da se izrađuju planovi za obnovu intermodularnog graničnog prelaza Kelebija.

Najavio je da bi do 2025. godine brzi voz od Beograda trebao da stigne do Subotice odnosno granice sa Mađarskom.

Takođe je najavio da će nakon izbora biti potpisani ugovori o izradi planova i izgradnji hotela na Paliću, na prostoru između Muškog štranda i sadašnjeg hotela "Prezident" u okviru kojeg će postojati i bazen od 4.000 kvadratnih metara.

Ponovio je da je za završetak akva parka na Paliću potrebno još obezbediti 700 miliona dinara, da postoje obećanja, ali za sada ne i izvori za okončanje investicije.

Kad je reč o mogućoj krizi u snabdevanju energentima, ali i osnovnim životnim namirnicama kao posledici sukoba u Ukrajini, Pastor je ocenio da je "situacija veoma složena i stalno se menja", ali da nema mesta panici i da je u ovom trenutku, što se tiče snabdevanja gasom, "sve normalno". "Smatram da će snabdevanje gasom biti stalno i uredno“ rekao je Pastor.

"Situacija se stalno menja i u tom smislu veoma je važna neutralnost koju Srbija neprestano nastoji da održi, odnosno suzdržanost koja za rezultat ima da političke i spoljnopolitičke odluke donosi imajući pre svega u vidu sopstvene interese. Ko se predao, ko nije tako postupao, a primere vidimo i u okruženju, taj za to plaća veoma visoku cenu“, rekao je Pastor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town