Izbori 2022

Veselinović: Gondole na Kalemegdanu neće biti

Komentari

Autor: Fonet

21/03/2022

-

10:12

Veselinović: Gondole na Kalemegdanu neće biti
Dobrica Veselinović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za gradonačelnika ispred pokreta Ne davimo Beograd i koalicije "Moramo za dobar grad" Dobrica Veselinović poručio je da što se tiče tog pokreta i koalicije gondole na Kalemegdanu neće biti.

Veselinović je rekao da ne može da veruje da postoji iko ko bi svesno ugrozio kulturno dobro kao što je tvrđava Kalemegdan samo zarad svoje finansijske koristi, saopštio je pokret Ne davimo Beograd.

"Da li je moguće da je nekome palo na pamet da besmislenim projektom gondole ugrozi najznačajniji kulturno-umetnički spomenik u Srbiji - tvrđavu Kalemegdan. Srpska napredna stranka i (sa) njima povezani investitori su želeli da ovim projektom sebi obezbede veliku finansijsku korist a da ugroze našu kulturnu baštinu", rekao je Veselinović.

Izgradnji gondole osim građana, protive se i brojne nevladine organizacije i strukovna udruženja jer smatraju da bi se na taj način oštetiti ili uništili delovi kulturne baštine Beogradske tvrđave.

Pokret Ne davimo Beograd, kako je saoptio, već je ranije upozoravao da gradska vlast izmenama urbanističkih planova ponovo pokušava da otvori mogućnost gradnje gondole i da Nacrt plana generalne regulacije pokazuje da se od te ideje nije ni odustalo, iako je Upravni sud odlučio da se projekat zaustavi. Ideja o gondoli je Beogradsku tvrđavu stavila na listu Sedam naugroženijih spomenika Evrope, podsetio je u saopštenju pokret Ne davimo Beograd.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town